Els assistents al Mobile ja poden donar la seva veu. El Departament de Polítiques Digitals ha presentat al MWC el projecte Aina, que ha de servir per ensenyar català a la intel·ligència artificial. L’Eduard, que és un tècnic que treballa pel Govern, ha explicat a ElNacional.cat com funciona l’enregistrament de textos en veu alta, i com és de necessari perquè les màquines del futur es puguin comunicar amb els seus usuaris en aquesta llengua. Al costat de l’estand que ha muntat la Generalitat hi ha dues cabines perquè la gent hi segui i, amb un micròfon, pronunciï en veu alta les frases que apareixen en pantalla. Cada persona ha de gravar un mínim de cinc frases. Es tracta d’una operació que no comporta més d’un minut.
Segons l’Eduard, el projecte Aina té la funció de crear els fonaments perquè en un futur la població pugui utilitzar les màquines amb català. “No estem creant una Alexa”, ha manifestat en declaracions a aquest diari, però sí que “creem una infraestructura perquè totes les empreses que ho necessitin l’usin per als seus productes”. “Siguin empreses grans o petites”, ha matisat. De fet, a aquest tècnic de la Generalitat li agrada posar com exemple el Microsoft Office, un programari que no estava en català perquè la companyia de Bill Gates s’hi negava. A través del Softcatalà, va acabar incorporant de manera gratuïta aquest idioma, i ara la companyia ja s’ha encarregat de pagar les traduccions de cada actualització que ha fet.
Cal recordar que no fa ni una setmana que el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, anunciava que el projecte Aina havia “superat totes les expectatives”. De fet, la setmana passada ja hi havia 19.000 persones que havien contribuït a posar la seva veu per ensenyar les màquines a parlar català. Això volia dir que el sistema ja emmagatzemava més de 250.000 gravacions i 1.400 hores enregistrades. Es tracta d’un èxit si es té en compte l’objectiu del Barcelona Supercomputing Center: 2.000 hores i 20.000 participants.
Fa dues setmanes el Govern va demanar col·laboració ciutadana per aconseguir que en un futur la Siri d’Apple o l’assistent de veu de Google entenguin i parlin el català. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha impulsat una campanya en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center per tal que la ciutadania llegeixi textos en català en veu alta; i aconseguir així que les màquines dominin la llengua dels catalanoparlants.
Es tracta, tot plegat, d’ajudar a consolidar el projecte AINA, un projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin en català. L’objectiu final és construir les bases perquè qualsevol empresa pugui utilitzar aquesta infraestructura com a traductor o assistent personal, entre d'altres. La intenció del Govern és que en aquest projecte s’hi sumi qualsevol persona de qualsevol edat, de qualsevol territori i de qualsevol dialecte. Això és perquè les màquines han d’entendre com parla la gent segons l’edat que té o el seu dialecte.