El bon temps que es preveu per a aquesta Setmana Santa a Catalunya farà que molta gent surti a gaudir de tots els espais de natura que hi ha al nostre país. Aquest increment de sortides a la muntanya en molts punts de Catalunya ha fet disparar, els darrers anys, el nombre d’accidents i de rescats que han fet els Bombers de la Generalitat de Catalunya al medi natural. Comparat amb l’any 2018, per exemple, al conjunt de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre s’ha passat de 165 rescats —la majoria persones perdudes i rescats de muntanya— als 234 del passat 2022. L’any passat els Bombers de la Generalitat van participar en 129 rescats de muntanya i 61 recerques de persones perdudes al medi natural a les comarques del sud del país. 

Amb aquest pretext, els Bombers de la Generalitat van obrir, per cobrir aquesta zona de Catalunya, una nova seu dels especialistes en rescats, el Grup d’Actuacions Especials (GRAE). Amb aquesta seu al Camp de Tarragona, al parc de Valls, el GRAE ja disposa de quatre seus; Cerdanyola, Olot i la Seu d’Urgell. La base de GRAE Valls compta amb 16 efectius, amb la previsió d’augmentar-los a 20 en els mesos vinents, i dóna servei 24 hores al dia amb, com a mínim, dos especialistes de guàrdia. 

Valls, la quarta seu del GRAE de Catalunya

No compten, de moment, amb servei d’helitransport, i si haguessin de fer algun desplaçament amb helicòpter podrien ser recollits i embarcats a l’helisuperfície del parc de Valls per algun dels dos helicòpters que té el GRAE a la Seu d’Urgell o Cerdanyola -surt des de Sabadell- o amb algun altre helicòpter polivalent del cos dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.

ElNacional.cat ha pogut acompanyar els bombers del GRAE de Valls en una de les seves pràctiques en una de les parets naturals a Querol, a l’Alt Camp. Tota la zona del Camp de Tarragona interior és un espai privilegiat per a la pràctica de l’escalada i el GRAE entrena, gairebé cada dia, operacions de rescat. En aquest, tal com explica el bomber Jordi Jorba, es proven noves eines com un torn elèctric, que facilita el rescat d’una persona accidentada al fons d’un penya-segat. No us perdeu el vídeo!

 

L’oficial Rafael Esteban, de la Unitat Tècnica del GRAE, explica també que els Bombers han acabat el desplegament del GRAE amb l’obertura de la seu de Valls, però que l’objectiu ara és dotar aquestes quatre seus que hi ha repartides per tot el país amb més efectius que permetran donar cobertura a més serveis. El Pla Bombers 2025 recull per les dotacions GRAE tenir 28 efectius a la Seu d’Urgell i Cerdanyola del Vallès i 24 efectius a Olot i Valls.

Els Ports, els grans desconeguts

El mateix oficial explica que el nombre de rescats que s’han fet els darrers anys en aquesta zona del país, entre Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, que han crescut molt, és el que ha obligat els Bombers a obrir aquesta seu per millorar el temps de resposta. Més enllà de tots els paratges d’escaladors de la part central del Camp de Tarragona, cada cop hi ha més persones que descobreixen el tresor del parc natural dels Ports a les comarques del Baix Ebre, Terra Alta i el Montsià.

Això s’ha pogut veure, els darrers anys, en l’increment de rescats de muntanya al sud del país. En l'àmbit de tot el país els rescats també han crescut des de 2018. Aquell any el GRAE va fer 1.541 serveis, 550 per persones desaparegudes i 837 per rescats de muntanya. L’any 2022, l’any passat, els serveis es van enfilar fins als 1.857 amb 437 serveis per persones desaparegudes i 1.221 per rescats de muntanya.

GRAE 002
Dos dels vehicles del GRAE de Valls, a Querol, a l'Alt Camp / Marc Ortín