Tarragona serà l'escenari aquest cap de setmana de la 29a edició del Concurs de Castells, la gran cita del calendari de les colles que se celebra cada dos anys. Un total de 42 colles prenen part en la triple jornada de l'esdeveniment: 12 ja ho van fer diumenge a Torredembarra i aquest dissabte a la tarda ho faran 18 a la Tarraco Arena Plaça —l'antiga plaça de toros—. D'aquestes, les 12 més ben classificades del rànquing tornaran diumenge. L’edició del 2022, ara fa dos anys, va ser postpandèmia, mentre que ara aquesta edició del Concurs arriba en un bon moment per a les colles, amb uns registres i un estat de forma prepandèmics. Durant els dos dies del Concurs de Castells de Tarragona es preveu que més d’11.000 persones, sense comptar els castellers, assisteixin de públic, unes 5.000 dissabte i 6.000 diumenge.

La cita esdevindrà d'abast mundial, ja que s'han acreditat 400 professionals d'una trentena de mitjans de comunicació de quinze països, cent més que en l’última edició: venen d'una trentena de mitjans de l'Índia, els Estats Units, el Regne Unit, França, Suïssa, Portugal, Argentina o Mèxic, cosa que demostra "la rellevància d'aquest esdeveniment únic, que cada cop arriba més lluny", ha assegurat l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, aquest dijous en roda de premsa.

Ja aquest dissabte al matí té lloc la Diada Internacional de Colles a la plaça de la Font, amb la presència de Xiquets de Copenhage, Castellers de París, Castellers d'Andorra, Castellers de Madrid i els Govindes de Bombai. En l'acte previ a la celebració de les jornades castelleres, la directora general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Carol Duran, ha destacat el paper de les colles castelleres participants en el concurs, "que porten la nostra cultura, el nostre tresor més valuós, més enllà".

3 de 9 amb folre dels Xiquets de Tarragona al Concurs de Castells del 2022 / ACN

Enguany, com a principals reclams, s'esperen construccions de 9 i de 10, torres netes i intents de castells que no s'han descarregat mai. Els Castellers de Vilafranca aspiren a revalidar el títol un any més —seria la tretzena i ja van guanyar l'anterior, el 2022— i les dues colles dels Xiquets de Valls, la Vella i la Jove, també són de les favorites per a situar-se en primera posició —la Vella va ser la primera classificada el 2018 i la Jove va quedar en segona posició el 2022—. El campió ho serà fins a la pròxima edició, que se celebrarà el 2026.

El Concurs de Castells es diferencia de la resta d’actuacions del calendari casteller pel seu format competitiu, que té un reglament escrit, una taula de puntuació per a cada castell, en funció de la seva complexitat i si s'aconsegueix carregar i descarregar, un jurat que valida i decideix els casos dubtosos i una classificació final. També és un esdeveniment únic per la gran quantitat de colles que hi participen per fer-se amb la corona de campions d'aquesta important tradició catalana.  Es tracta d'igual forma de l’única diada en què el públic paga una entrada per veure l’espectacle, en el cas de la doble jornada de Tarragona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!