En el nostre imaginari solem relacionar els riscos laborals amb aquelles feines més exposades a l’esforç físic o el perill, però no necessàriament és així. De riscos n’hi ha en qualsevol professió i situació, també a les oficines. Les empreses tenen l’obligació d’identificar-los, avaluar-los i informar i formar el treballador que hi està exposat, així com garantir el material i les condicions necessàries per treballar de forma segura. Tot i això, els treballadors també podem prendre partit i vetllar per la nostra salut amb petits gestos quotidians. És per això que t’expliquem els riscos que tens a prop teu a l’oficina i els millors trucs per evitar-los:
Una bona postura
El primer de tot és tenir una bona postura a la feina per tal que no aparegui dolor, fatiga o lesions. Per això, es poden seguir aquestes recomanacions:
- Pantalla: Ha de ser orientable i inclinable a voluntat de l’usuari, de manera que la part més alta resti situada, aproximadament, a la mateixa altura que la línia de visió horitzontal. Cal col·locar-la a una distància d’entre 40 i 75 centímetres i s’ha d’evitar que projecti reflexos. El contrast entre els caràcters i el fons de pantalla s’ha de poder ajustar. També és recomanable inclinar-la uns 10 graus cap al treballador.
- Teclat: Ha de ser inclinable i independent de la pantalla, per tal que el treballador pugui adoptar una postura còmoda, que no li provoqui cansament als braços ni a les mans. Per tal de minimitzar l’adopció de postures forçades de mans i canells, també cal que sigui prou pla i s’ha de deixar un espai entre la vora del teclat i la taula de com a mínim 10 cm per tal de poder recolzar mans i braços. És recomanable que sigui d’un color neutre. S’ha de poder moure amb facilitat dins l’àrea de treball.
- Ratolí: El seu moviment ha de resultar fàcil, i la superfície sobre la qual descansi ha de permetre el seu lliure moviment durant el treball. Ha d’oferir una mínima resistència al moviment, per tal d’evitar el seu lliscament en els taulers lleugerament inclinats. El seu maneig ha de ser possible, tant per a dretans com per a esquerrans.
- Pantalles tàctils: Si l’accionament de la pantalla es realitza amb freqüència o de forma perllongada, cal fer servir suports per a la mà o el braç de l’usuari i, si cal, de teclats externs o d’altres elements. El seu accionament no ha de requerir que l’usuari aixequi el braç més de 15 cm sobre la superfície de la taula (sempre per sota de l’altura de l’espatlla) per evitar una sobrecàrrega.
- Cadira: El seient ha de disposar de regulació d’altura ajustada als usuaris. El respatller ha de tenir una suau prominència per donar suport a la zona lumbar (part baixa de l’esquena), i l’altura ha de ser ajustable. També ha de disposar de mecanismes per regular l’altura i la inclinació. L’amplada del seient s’ha d’adequar a l’amplada dels malucs. A més, el seient i el respatller han de tenir les vores arrodonides i han d’estar recoberts d’un material transpirable. Si la cadira incorpora reposabraços, aquests no han d’impedir l’apropament del treballador a la taula.
- Mobiliari: La superfície de treball ha de ser prou àmplia per situar els diferents equips i per a la interacció de l’usuari amb aquests elements, sense que això suposi haver de fer cap sobreesforç postural (mínim 120 cm d’amplada, tot i que són recomanables unes dimensions de 160 cm per 80 cm de profunditat). L’espai lliure sota la superfície de treball ha de ser suficient per mantenir una posició asseguda còmoda (hi ha d’haver un mínim de 60 cm lliures d’amplada sota la taula). En el cas que és necessiti, també és una bona opció fer servir reposacanells i reposapeus.
- Ordinador portàtil: Sempre que es faci un ús habitual dels equips portàtils, cal fer-los servir com si es tractés d’un equip fix. És a dir, col·locant l’equip portàtil sobre una taula de treball, com si es tractés d’una pantalla tradicional, incorporant-hi, si és necessari, un element estructural addicional que permeti ajustar l’altura de la pantalla a les característiques de l’usuari. També és recomanable incorporar un teclat i ratolí addicional i fer servir una cadira ergonòmica.
Amb el món laboral actual cada cop són més usuals els llocs de treball improvisats, per exemple, en un tren, un avió o un cotxe. En aquests casos, el pla de treball s’ha de situar en llocs que permetin llibertat de moviments i cal elevar l’altura, recolzant l’ordinador sobre el maletí o un objecte similar que permeti situar la pantalla dins la visual de l’usuari. Es recomana limitar el temps d’ús del portàtil a 30 minuts, així com fer pauses sovint i canviar de postura. En aquesta línia, és recomanable asseure’s lluny de les finestres sense cortines o persianes, i situar la pantalla perpendicular a l’entrada de llum natural o entre els punts de llum artificial
Possibles efectes sobre la visió
La major part de les tasques que es realitzen a oficines i despatxos es fan davant la pantalla i això requereix una exigència visual elevada i, en conseqüència, risc de fatiga visual i problemes de visió. Normalment, es manifesten a través de molèsties oculars: picor, sequedat o llagrimeig, dificultat per enfocar els objectes, imatges dobles, etc. Però també poden presentar-se com a infeccions (conjuntivitis). És per això que cal anar especialment amb compte amb el contrast i la brillantor de la pantalla, la il·luminació del lloc (sigui insuficient o excessiva) i els reflexos.
Per a treballs a oficines i despatxos es recomana que el nivell d'il·luminació estigui al voltant dels 500 lux i tenir en compte la ubicació de les fonts d'il·luminació, siguin naturals o artificials. Han de ser paral·leles a la posició del lloc de treball per tal d’evitar reflexos a la pantalla i evitar que estiguin situades davant de la persona perquè no incideixin en el camp de visió.
El soroll i la temperatura
També hi ha altres factors que poden generar fatiga que, allargada en el temps, pot fer que el treballador pugui arribar a patir disfuncions que afecten tot l'organisme, tant a nivell físic com psíquic, a més a més d'una sensació subjectiva de fatiga, esgotament total, passivitat intel·lectual i disminució del rendiment. N’és un exemple el soroll a les oficines, com ara els timbres dels telèfons, les impressores o les reunions, que afecten directament la concentració dels treballadors.
Una altra condició que influeix a la feina és la temperatura. La ideal dins l’oficina a l’estiu és de 23-26ºC i de 20-24ºC a l’hivern. La humitat relativa ha d’estar entre els 30-70%. En aquest sentit, també cal recordar que és important la qualitat de l’aire, ja que ara mateix moltes oficines no tenen la possibilitat de renovar l’aire. Cal, doncs, que hi hagi sistemes de ventilació i neteja de l’aire.
Evitar cops i caigudes
Un altre factor de risc comú a les oficines són les caigudes i el cops, com ara ensopegades amb cables de telèfon, cops a les cames amb el mobiliari o relliscades a causa de sòls mullats. En aquest sentit, doncs, també cal prendre mesures preventives i fer plans organitzats d’ordre i neteja. En són exemples la canalització de tot el cablatge d'ordinadors i altres instal·lacions elèctriques, mantenir les zones de pas clares organitzant l'emmagatzematge de caixes, paquets, etc, i indicar mitjançant senyals d'advertiment les zones perilloses.
El més important, però, és que si el treballador detecta algun factor de risc, es posi en contacte amb l’interlocutor en prevenció de riscos laborals de l'empresa.