Una persona ha gravat un os a poca distància en un bosc de la Vall d'Aran, tal com han recollit mitjans com La Mañana o Segre. El vídeo s'ha difós a les xarxes socials i mostra com l'exemplar jove observa des de prop l'individu que l'enregistra, que podria tractar-se d'un boletaire. A les imatges es veu clar com l'animal no defuig la presència humana, cosa que ha generat preocupació entre entitats ecologistes. És el cas de Depana, que ha reclamat "més sensibilització i que el Conselh Generau d'Aran informi la població sobre com actuar". És per això que intentem respondre: què fer si te'n trobes un?
❗ Detecten la presència d'un turó a la Vall d'Aran per primera vegada en més de 50 anys
En una piulada, Depana ha compartit informació detallada sobre l'os bru i una infografia sobre "què cal fer davant la presència d'un os" —deixant clar que "el risc d'atac és petitíssim". Dit això, el millor que es pot fer per començar és evitar trobar-se amb un os. És a dir, cal seguir els camins i no apartar-se'n, no endinsar-se en àrees de vegetació tancada, no seguir les petjades o altres indicis de la presència de l'os, no acostar-se a les carronyes, portar els gossos controlats i no deixar-hi menjar que els atregui. Així, podem estar d'acord que el millor és veure'n a distància i que l'observació s'aconsegueixi amb l'ajut de guies experts que organitzen rutes per les zones osseres.
I si l'os ataca?
En cas de trobar-se amb un, un aspecte a tenir en compte és que l'os sol evitar el contacte —motiu pel qual el vídeo és sorprenent. En aquest cas és important defugir també d'ell, sobretot si està ferit, si apareix una femella amb cadells, si ha estat empaitat per gossos o si se'l sorprèn menjant. El millor és retirar-se a poc a poc i sense fer soroll per no alarmar-lo. L'últim consell també s'aplica en el cas que l'animal faci una càrrega dissuasiva, si se sent amenaçat. De fet, cal mantenir la calma, parlar fluix, sense gestos amenaçadors i marxar a poc a poc sense perdre'l de vista. I si l'os ataca? És improbable, però caldria ajeure's de boca terrosa o en posició fetal, amb la cara i el cap protegits amb les mans, i quedar-se immòbil. Recordem que un os dret no vol dir que sigui agressiu: només vol dir que intenta identificar-nos.
Pot passar que l'os no ens hagi vist, però s'acosta igualment. Llavors, convé fer-se notar per tal que canviï el recorregut abans que no sigui massa a prop. Això sí, és necessari que no ens vegi com un perill: no s'ha de córrer, ni cridar, ni amenaçar-lo, ni enfrontar-s'hi. Òbviament, tampoc l'hem d'empaitar amb el nostre vehicle per provar de veure'l o fotografiar-lo de prop. Si ens el trobem amb el cotxe, ens aturem fins que surti de la carretera amb els llums d'emergència encesos.