La decisió de la Unió Europea de classificar l'energia nuclear i el gas com a energies verdes va provocar moltes reaccions negatives davant el que des del món de l'ecologisme es va considerar una gran incongruència. Ara, l'associació Greenpeace ha fet una passa endavant i ha apostat per emprendre accions legals contra la UE per la també anomenada taxonomia. En un comunicat emès aquest dilluns, l'organització informa que ha enviat una sol·licitud a la Comissió Europea perquè aquesta revisi la decisió. Segons l'ONG, classificar la nuclear i el gas com a energies verdes viola la Llei Europea del Clima i les obligacions en matèria climàtica acordades pels estats membres en l'Acord de París l'any 2015.
Ara, la Comissió té fins al febrer per respondre als arguments de Greenpeace i fer-se enrere, i en cas que l'executiu mantingui la decisió, l'organització assegura que elevarà el cas el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).Segons recull l'ACN, una de les portaveus de l'associació, Ariadna Rodrigo, aquesta etiqueta verda "falsa" és "incompatible amb les lleis climàtiques i mediambientals de la Unió Europea": "El gas és la principal causa del caos climàtic i econòmic actual, mentre que encara no hi ha una solució per als residus nuclears i el risc d'accidents nuclears és massa gran per ignorar-lo", afegeix.
Accelerar la transició energètica
Per altra banda, l'organització reconeix que se sent "indignada" pel que fet que "els principals causants del canvi climàtic s'estiguin aprofitant de la situació actual mentre hi ha famílies que estan patint". "La Comissió Europea té un paper en tot això, i ara s'està embrutant les mans donant l'etiqueta de verda al gas i a les nuclears", defensa Rodrigo.
Per Greenpeace, la solució al problema actual passa per "accelerar la transició energètica basada en l'energia renovable i en l'estalvi d'energia" i conclou que els recursos que aniran destinats a inversions en gas i nuclear haurien de servir per assolir aquest objectiu.
El govern espanyol, contra la proposta
Des de partits d'esquerres com ara Unidas Podemos s'ha mostrat sempre en contra d'aquesta classificació. Després que es conegués la decisió de la Unió Europea, el diputat d'UP i coordinador de l'Aliança Verda, Juan López de Uralde, considerà que incloure aquestes dues energies dins la classificació de verda suposarà, inevitablement, un endarreriment de la transició energètica, que després de la invasió d'Ucraïna ha tornat encara més urgent. Pel polític, aquesta decisió suposa ignorar els problemes associats a l'energia nuclear com ara la generació de residus actius, com si això no suposes un problema de sostenibilitat.
Aquesta és una posició compartida entre els membres del govern de coalició, ja que Pedro Sánchez es va mostrar contrari des del primer moment a aquesta nova classificació. En aquest sentit, rebutjava la decisió de la Comissió Europea en el moment en què es va presentar el primer esborrany, assenyalant que el govern espanyol s'oposava a la proposta i feia una aposta per les renovables i l'autoconsum. "Europa no pot fer passes enrere donant l'etiqueta verda a allò que no ho és", defensava.