Els Mossos d’Esquadra busquen 17 nous agents per formar part del Grup Especial d’Intervenció (GEI), un grup d’elit de la policia catalana, especialitzada en escenaris crítics com segrestos, persones atrinxerades amb armes o assalts en habitatges on la resposta pugui ser hostil per part dels objectius de la policia. Avui s’ha fet oficial aquesta nova promoció interna que haurà d’escollir, entre tots els aspirants, aquest nou disset agents que formaran part del GEI; s’hi poden presentar tots els agents que faci més d’un any que siguin funcionaris de la policia de la Generalitat o que ja formin part, de manera provisional, del GEI.
Tot i que en aquesta oposició, una de les més dures que es fan al cos pel que fa a les proves físiques, no hi ha reserva de places per a dones, sí que s’han adequat, per primer cop, les proves a les aspirants dones, diferenciant-les de les dels homes. És l’únic punt de les proves d’oposició on hi haurà diferències entre homes i dones. Les proves físiques, pels dos sexes, són molt exigents.
Cap dona ha superat, en aquesta fase, les proves físiques que s’han fet, altres anys, per poder entrar al Grup Especial d’Intervenció dels Mossos. Si alguna dona supera les proves físiques entrarà a la fase final, on es busquen competències en el desenvolupament de les funcions que ha de fer aquest grup especial, i en les quals s’avaluen en la fase d’adaptació a la tasca i en aquest període les diferents situacions són iguals per les dones i pels homes.
Les proves per ser del GEI
Els agents que ja formen part del GEI i en volen la plaça en propietat o els agents que, des d’altres branques del cos, volen acabar duent l’escut del GEI, hauran de superar, en les proves físiques, cinc exercicis, molt durs. Una carrera de 800 metres en una pista d’atletisme. Si es fa amb 2:16 minuts, els homes, o 2:39, les dones, s’aconsegueix un 10. El segon exercici és un circuit d’agilitat amb diverses proves, que acaben amb una carrera amb un sac de 15 kg per a les dones i 20 kg per als homes; que si es fa amb 16'30 segons, els homes, o 18'90 segons, les dones, s’obté un 10.
El tercer exercici és pressbanca, o pressió sobre banc. En aquest cas, 15 repeticions és un 10; en 45 segons. La variació està en el pes. Els homes han d’aixecar 65 kg i, en canvi, les dones, 42 kg. El quart exercici és aquàtic, que barreja natació, apnea i habilitat. Per aturar el cronòmetre, cal treure’s la samarreta i deixar-la fora de l’aigua, sense llençar-la. Si es fa amb 0:42 minuts els homes o 0:52 minuts les dones, s'obté un 10.
El cinquè exercici d’aquestes dures proves físiques és un combinat que consta de sis estacions. Arrossegament de maniquí, castellet, girar pneumàtic, pujar i baixar grades amb una armilla antibales i un sac al coll, saltar o passar per sota de tanques i, finalment, el plint. Per poder aconseguir 10 punts caldrà superar-ho amb menys de 4:55 minuts, els homes, o 6 minuts, les dones.
Esperant la primera GEI de la història
Després de les proves físiques, els aspirants a entrar al GEI també hauran de superar una prova psicoprofessional i una prova d'adaptació a la tasca, que, en aquest cas, no hi haurà diferències entre homes i dones. Si això se supera, els escollits faran el curs d’especialització i també hauran de completar la fase de pràctiques abans de rebre la plaça al grup especial en propietat. Si tot va bé, el GEI tindrà disset nous operadors -alguns dels que potser superen les proves ja formen part, en comissió de servei, de la unitat- i, potser, també, la primera operadora femenina de la història del grup especial. Candidates no en faltaran.
El Grup Especial d’Intervenció, el GEI, o indicatiu ULI, són els agents que s’enfronten a les situacions més complicades, enfrontaments que poden desencadenar amb intercanvis de trets, rescats de persones segrestades o assalts en habitatges on, per la informació policial, les persones que hi ha dintre poden respondre amb armes de foc. Aquest grup, que penja de la Comissaria General d’Intervenció, de l’intendent Miquel Hueso, és una de les més secretes del cos, de la qual no se’n coneixen molts detalls públicament, tampoc oficialment quants agents té i sempre que intervenen ho fan amb la cara tapada com un nivell més d’autoprotecció, més enllà de les armilles antibales, els cascs balístics i l’armament.
Es van fundar a final dels anys 80, sota la instrucció dels Spezialeinsatzkommandos (SEK) de la policia alemanya i van entrar en servei abans dels Jocs Olímpics de Barcelona de l’any 1992 i des de llavors han participat en centenars d’incidents i operatius policials.