Les entitats animalistes PACMA i Lex Ànima han anunciat que emprendran accions penals contra els agricultors que van llançar conills vius i morts a les portes de l'edifici de Serveis Territorials d'Agricultura a Lleida durant una manifestació divendres passat. El passat dia 3, la plataforma "Pagesos o conills" va convocar a Lleida una protesta per exigir que es posi fi a la plaga de conills que afecta els cultius, amb el suport del sindicat agrari Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Asaja i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
Els animalistes consideren que durant la manifestació es podria haver comès un "delicte de maltractament animal amb resultat de mort", per la qual cosa emprendran accions legals. Les imatges que s'han viralitzat mostren com els agricultors llançaven conills, alguns morts i d'altres encara vius, mentre la multitud els acabava trepitjant. Des de PACMA i Lex Ànima lamenten que els manifestants no trobessin "una altra forma més efectiva i humana d'expressar-se" i que carreguessin "contra els animals un cop més". Aquestes dues entitats animalistes s'hi han sumat a l'entitat ecologista Ipcena, que van anunciar aquest dissabte que presentarien una denuncia.
Actitud intolerable
El PACMA detalla a través d'un comunicat que les imatges que s'han publicat a les xarxes socials mostren "que un agent de la policia local els adverteix a la resta d'agents perquè els envoltin, però les seves indicacions semblen ser ignorades, alguna cosa que podria fins i tot suposar una possible omissió del deure de perseguir delictes respecte als agents que es trobaven presenciant els esdeveniments". En el mateix escrit apunten que "és intolerable". Des de Pacma i Lex Ànima lamentem que els manifestants no hagin trobat una altra forma més efectiva i humana d'expressar-se i que hagin carregat contra els animals una vegada més. Ambdues entitats recorden que "els agricultors exigeixen a l'administració permís per usar xarxes nocturnes, caçar a la nit, gratuïtat per practicar la cinegètica mentre duri la suposada plaga i fins i tot l'ús de compostos extremadament tòxics per als éssers vius com el fòsfor d'alumini".
En contra del que denuncien els agricultors de Ponent, Pacma assegura que segons un informe tècnic aportat per l'associació de juristes Lex Ànima sobre la situació dels conills en els camps de cultiu d'algunes zones de Catalunya "esclareix que les principals causes d'aquesta sobrepoblació que està afectant els cultius són provocades per la intervenció humana". Entre les causes de l'augment de la població de conills l'entitat assenyala "la desaparició dels depredadors naturals dels conills, com ara animals rapinyaires, guineus i llops, és una de les principals causes, ja que aquests animals són caçats pels humans". Amb tot, les dues entitats animalistes demanen als agricultors que, "analitzin el problema de fons i no sols les conseqüències de dècades de gestió negligent de la biodiversitat".