La Guàrdia Civil, a poc a poc, es va replegant a Catalunya. La setmana passada el Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil va fer oficial la dissolució de dues unitats especialitzades de la Guàrdia Civil a Catalunya. Per canvis organitzatius, assegura la direcció general, s’estan fent canvis d’algunes unitats com la del TEDAX -GEDEX, en la nomenclatura de l’Institut Armat- i la de muntanya -GREIM, a la Guàrdia Civil.
Segons consta en un document publicat el dia 7 de març signat per María Gámez, la directora general de la Guàrdia Civil, i tal com ha avançat VozPopuli, se suprimeix el servei GEDEX -especialistes en desactivació d’explosius- de la Comandància de Lleida. També es retiren de les províncies d’Àlaba i Guipúscoa. Aquesta unitat s’encarrega de la detecció i desactivació d’artefactes explosius i va ser molt important en la lluita contra el terrorisme d’ETA. A Catalunya els Mossos d’Esquadra tenen els seus propis especialistes TEDAX que fan el mateix. A les dues altres províncies basques, és l’Ertzaintza qui ara assumeix aquesta especialitat.
Desmunten la unitat de muntanya de Puigcerdà
El mateix dia la directora general també va signar la supervisió del Grupo de Rescate e Intervención en Montaña (GREIM) que la Guàrdia Civil tenia a Puigcerdà, a la Cerdanya. També s’ha desmuntat aquest grup de Roncal, a Navarra.
Al nord és la Policia Foral qui assumeix el control i els rescats de muntanya i a Catalunya, també els Mossos d’Esquadra tenen la seva pròpia unitat de muntanya, la UIM, la Unitat d’Intervenció de Muntanya, que s’encarreguen de col·laborar amb els Bombers en els rescats, s’encarreguen del traslladat de cadàvers i també en la investigació de delictes penals a l’alta muntanya.
Tot i que oficialment la Guàrdia Civil no ha volgut fer declaracions sobre aquest replegament d’unitats en zones on les policies catalanes i basques tenen desplegades les seves competències, s’emmarca en una reorganització per evitar duplicitats en llocs on no cal un reforç de la policia estatal. El GEDEX de la Guàrdia Civil mantindrà efectius a Barcelona i Tarragona, on actuen habitualment en la desactivació i localització d’explosius, sobretot, de la Guerra Civil. El que és cert és que aquestes dues competències, desactivació d’explosius i muntanya, si bé no exclusives, sí que formen part de la carpeta de competències que tenen transferides els cossos de policia autonòmics.
La batalla del mar
El malestar no s’ha fet esperar. Més enllà del futur dels agents que desenvolupen aquestes tasques especialitzades de la Guàrdia Civil en territoris on les policies nacionals cada cop tenen més capacitació i desplegament, les queixes pel replegament, que ho apunten a un acord entre el govern espanyol i els governs nacionalistes.
Un dels altres exemples, que en aquest cas la Guàrdia Civil encara no ha perdut, és el control del mar. Els Mossos d’Esquadra fa dos anys que estan reforçant la seva presència davant de les costes catalanes amb la nova Policia Marítima per seguir convertint-se en la policia integral i nacional, controlant l’espai aeri -que hàbilment s’han fet seu en el control dels drons- i també el control de les aigües marines, que ara mateix, per un acord polític, encara controla la Guàrdia Civil tot i la batalla. El darrer episodi de fricció va ser fa poc menys d’un mes quan els Mossos van anunciar que serien els encarregats de liderar el Pla de Seguretat de la Copa Amèrica.