Viatjar és un leitmotiv per moltes persones, que dediquen tot el seu temps i recursos a descobrir el món, altres cultures, gents i formes de vida. Fer-ho en la llengua mare encara afegeix un al·licient, i poder descobrir el món en català és possible gràcies a una associació de guies professionals que ajuda els turistes catalanoparlants a trobar i a gaudir d’un servei guiat en català també quan viatgen fora de Catalunya. L’Associació de Guies Catalans del Món (AGCM) és el nom d’aquesta xarxa de guies professionals que impulsen un turisme de qualitat i professional a l’exterior en català, amb la finalitat afegida de normalitzar la llengua catalana. Segons expliquen a la seva pàgina web, aquesta entitat és pionera en la creació d’una xarxa internacional de guies locals catalanoparlants autoritzats i l’autora de la primera pàgina web que permet trobar-los amb facilitat.

Japó, l’últim destí en incorporar-se

L’Associació de Guies Catalans del Món (AGCM) és una entitat sense ànim de lucre que va néixer en 2012 i actualment ofereix serveis a 25 destinacions dels cinc continents. Assís, Berlín, Cambodja, Copenhaguen, Cracòvia, Escòcia, Florència, Gàmbia i Senegal, Holanda, Irlanda, Londres, Marràqueix, Mèxic, Múnic, Nova York, Nova Zelanda, País Basc Francès, París, Pavia, Roma, Ruta 66 (Estados Unidos), Siena, Sud-est de França, Suècia i recentment ha incorporat Japó entre les seves opcions, i aviat també tindran guia a Austràlia. A més, una de les tasques de l’associació és buscar més guies arreu del món que puguin sumar-se a aquesta iniciativa, que tots ells fan de manera voluntària, però que suposa un bon aparador per aconseguir clients. 

A més de l’opció de convertir-se en guia-membre, l’AGCM també ofereix de fer-se soci per obtenir descomptes especials en les visites en català que es contractin a cada destí. Convertir-se en mecenes, sigui de forma privada o com a empresa i fer una donació també és una opció, o també ser ambaixador de l’associació, també és una possibilitat per aquells que connecten amb la seva filosofia. Entre els ambaixadors es troben el polític Josep-Lluís Carod-Rovira, el director artístic Lluís Puig, l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro i la periodista Pilar Rahola.

Exigència de qualitat

La presidenta de l’Associació, que el 2018 va ser guardonada amb el premi de Menció Especial per la Generalitat de Catalunya durant la VII edició dels Premis Pompeu Fabra, és la manresana Vanessa Barberà, que és la guia que ofereix els serveis a Holanda, on viu des de fa quasi 20 anys i que a partir de les seves experiències, coneixement de la societat, la cultura i la història holandeses, va muntar el projecte Descobreix Holanda en català. Barbarà explica en declaracions a l’ACN que no pot ser membre de l’associació “una persona que faci quatre dies que viu al país” i que el que busquen és que la “qualitat sigui alta” en benefici de tots els guies. “Si algú queda content amb una visita, buscarà un altre guia de l'associació i, per tant, això ens beneficia a tots", explica la Vanessa, qui creu que el català sol fugir del turisme de massa i busca un turisme de més qualitat per tenir un coneixement “més profund” de la ciutat o el país que visiten.

Vanessa Barberà (Cedina a l'ACN)
Vanessa Barberà, amb un grup de turistes (Cedida a l'ACN)

Que ofereix l’Associació?

A més de doner a conèixer els serveis guiats en català que hi ha arreu del món, l’Associació també busca guies catalanoparlants en els cinc continents i treballen perquè cada cop més guies locals arreu del món utilitzin la llengua catalana, amb l’objectiu que sigui reconeguda oficialment com a llengua del turisme als països on aquesta encara no ho és. En la pàgina web hi ha totes les destinacions i una petita biografia de cadascun dels guies, amb els que es pot contactar directament mentre s’organitza el viatge per tal de decidir quines visites fer amb ells, els dies que es duran a terme i el preu del servei. 

Quins serveis ofereixen els guies?

Entre els quatre serveis que ofereixen hi ha el de guiatge personalitzat, per aquells que vulguin seguir un servei adaptat a les necessitats i gustos personals, i al que poden optar des de persones que viatgen soles o grups preconstituïts que viatgen junts, a famílies o grups d’amics. El segon servei és el de les visites guiades col·lectives, dirigides a aquelles persones que volen compartir l’experiència amb més gent per tal que el servei guiat els surti més barat. La tercera opció és la de les visites guiades escolars, destinades a les escoles que viatgen fora de l’estat espanyol, durant, per exemple, el viatge de final de curs. I per últim, també es pot trobar turoperadors locals que no disposen de guies catalanoparlants a causa de les lleis de guiatge del país, però que atendran els turistes en català i ajudaran a organitzar el viatge i les visites.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!