Un habitatge cooperatiu a Manresa ha generat divisió d'opinions, després d'una piulada d'aquest cap de setmana. La cosa és que un investigador en arquitectura de la Universitat de Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Philip Oldfield, va compartir a Twitter imatges d'un edifici de la cooperativa barcelonina Lacol: una façana exterior, l'escala interior i l'interior d'un dels pisos. "M'encanten els tocs verds", va destacar Oldfield. Però no a tothom li van encantar tant com a ell, cosa que s'ha fet palesa en les últimes hores a les xarxes socials, on s'han enganxat detractors i defensors del projecte —sobretot pels acabats.

"L'acabat interior d'aquests pisos és tercermundista", ha criticat l'usuari Xavier Dengra, en una piulada que s'ha fet viral. Segons aquesta mena d'activista digital, "romantitzar parets i columnes de ciment i maó del tot nues amb tres plantetes, un pòster i una barana verda de pati d'escola és indigne" i "una humiliació fastigosa al patiment dels joves que cerquen habitatge digne i assequible". Com ell, desenes i desenes de tuitaires han lamentat els acabats d'aquest projecte cooperatiu del Barri Vell de Manresa —finalitzat l'abril d'enguany—. "Correccional de menors", "Vergonya, indecent", "Una presó dins de casa", "Barraca sofisticada" i "Misèria tercermundista" són altres comentaris que ha rebut la publicació original.

En canvi, altres usuaris han defensat aquesta mena d'acabats i l'essència dels projectes cooperatius. És el cas de l'arquitecte Ekain Jiménez, que ha recordat que són els promotors cooperativistes i els arquitectes els qui han decidit els acabats. "En aquest context, el resultat em sembla bé", ha afegit, en un fil de Twitter. Altres persones han retret que les persones que han criticat el projecte "no entenen el concepte de cooperativa, amb molts dubtes i crítiques que resultarien resoltes si entenguessin què és i com funciona una cooperativa".

Davant l'"interès amb el tema", Lacol ha fet un fil de Twitter a tall de reacció i ha explicat que "La Raval és una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús, impulsada per les mateixes sòcies amb l'acompanyament de La Dinamo i projecte arquitectònic i gestió d'obra de Lacol". A partir d'aquí, ha apuntat que "el projecte es desenvolupa en sòl municipal cedit després de guanyar un concurs de l'ajuntament" i que es tracta d'"un model d'habitatge centrat en la propietat cooperativa i la no especulació".

La cooperativa també ha assenyalat que han "definit un nou passatge que connecta la plaça Hospital amb l'Anònima, integrant l'edifici amb el seu entorn". "Un cop a l'interior, el pati central esdevé l'espai de referència per a la vida comunitària. Des de l'accés, es pot veure com el pati s'enfila fins a la cinquena planta, culminant en un atri amb jardí d'hivern i terrassa amb vistes a Montserrat", han afegit, abans d'insistir en el fet que la distribució dels espais comunitaris potencien "l'ús compartit de tot l'edifici".

Pel que fa als acabats, Lacol ha indicat que "la construcció és convencional, amb estructura de pilars de formigó i tancaments de ceràmica i fusta" —tot reconeixent que els hauria agradat fusta pels pilars, però que el mercat estava desbocat—. Es tracta de "materials vistos per personalitzar segons el gust de les mateixes habitants de cada habitatge". Finalment, han destacat que compten "amb una bona capacitat d'aïllament exterior de calç i suro, i funcionament passiu, amb l'ajuda de l'altri". "Amb tot això hem aconseguit un edifici el màxim d'eficient amb un consum energètic amb 0 i amb 0 emissions de CO₂!", han conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!