El macrocomplex turístic i de lleure Hard Rock projectat a Vila-Seca i Salou (Tarragona) gastarà 1.086.000 metres cúbics d'aigua a l'any, segons ha admès la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. En resposta a una pregunta del diputat d'En Comú Podem David Cid, que publica el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, Jordà ha remarcat que la competència de l'abastament és municipal i que els ajuntaments de Vila-Seca i Salou —membres del Consorci d'Aigües de Tarragona— van justificar davant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que "disposen d'una reserva conjunta suficient per fer front a aquest desenvolupament".
Mentre que una part de la ciutadania i entitats ecologistes i veïnals es manifesten contra el Hard Rock per la despesa de recursos que suposa en el context excepcional de sequera greu i emergència climàtica que viu Catalunya i la destrucció del territori natural, la Cambra de Comerç de Tarragona i els ajuntaments de les localitats on se situarà s'han mostrat a favor del macroprojecte i han instat el Govern a accelerar la seva aprovació durant mesos "per atreure inversions i crear llocs de treball".
En el mateix escrit en resposta a En Comú, la consellera d'Acció Climàtica ha explicat que "quan l'Institut Català del Sòl (Incasòl) va plantejar la possibilitat d'instal·lació del que llavors havia de ser el BCN World, l'activitat suposava un consum d'1.167.393 metres cúbics d'aigua a l'any", però atès que "el projecte s'ha reduït de dimensions, l'última dada està xifrada en un consum d'1.086.000 metres cúbics/any" del que ara es projecta com a Hard Rock.
La Generalitat emet un informe favorable
En relació amb el desenvolupament urbanístic planificat per Incasòl, Jordà assegura que "ha seguit tota la tramitació legal que suposa un Pla Director Urbanístic" i destaca que l'ACA va emetre un informe favorable que valorava vectors d'inundabilitat, proveïment i sanejament que va servir perquè el Hard Rock s'aprovés a la Comissió Territorial d'Urbanisme del Camp de Tarragona.
Així i tot, Teresa Jordà assegura que la conselleria que dirigeix vetlla "pel compliment de la normativa legal vigent i per un ús responsable, eficient i conscient de l'aigua", ja que "es tracta d'un bé escàs i necessari per a la vida de les persones i els ecosistemes naturals".
La sequera colpeja Catalunya
El diputat d'En Comú Podem David Cid qüestionava el projecte "en el context climàtic actual i futur", amb una sequera que colpeja Catalunya des de fa gairebé dos anys, i la consellera Jordà ha afirmat que "el Govern és conscient de l'estat de sequera sense precedents que afecta Catalunya" i proposa "planificar estructures hídriques per tenir un país més preparat i més resilient als canvis que vindran", així com enfocar les polítiques d'aigua "a l'àmbit de cada conca i tenint presents les masses d'aigua, les masses forestals, els consums agraris i els usos urbans". La consellera al·lega que des d'Acció Climàtica "addicionalment a altres mesures complementàries d'estalvi i eficiència del recurs, es treballa sobretot en la regeneració i la dessalinització" de l'aigua.
Així i tot, hi ha una àmplia oposició al territori de Tarragona al projecte del Hard Rock, per l'impacte ambiental i sobre el territori que suposarà. Diverses entitats i associacions de veïns i ecologistes s'han manifestat en diverses ocasions durant mesos contra el macroprojecte amb lemes com "No juguem, aturem Hard Rock" i "Prou de trinxar el territori" i, fins i tot, van escridassar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una visita a Reus. La Cambra de Comerç de Tarragona, per la seva part, va impulsar un manifest en suport del Hard Rock i va instar al govern a aprovar un projecte que considera "prioritari" i "estratègic" per generar "inversions i llocs de treball". Els alcaldes de Vila-seca i Salou, els municipis on es trobaria, també es van mostrar a favor.