Un informe recentment elaborat per l'Agència Tributària en el marc del cas Nummaria fa un gir al judici de la causa: Hisenda assenyala que el que va defraudar l'actriu Ana Duato entre el 2014 i el 2017 no és suficient per ser considerat delicte. L'informe ha estat elaborat a petició del fiscal anticorrupció Tomás Herranz. Segons consta a l'informe, l'actriu no va assolir entre el 2014 i el 2017 el mínim de 120.000 euros defraudats a Hisenda, xifra a partir de la qual la conducta es consideraria delicte fiscal. Ara, els comptes de Duato són investigats des del 2010 al 2017, de manera que encara hi ha anys en què l'actriu podria haver comès un delicte.
Segons publica Europa Press, que ha tingut accés a l'informe, s'analitza el peritatge realitzat pel consultor Andrés Jiménez sobre les rendes generades per l'actriu Ana Duato pel seu treball a la sèrie Cuentame cómo pasó en exercicis del 2014 al 2017, que són quatre dels set exercicis fiscals de l'actriu que estan sent analitzats en el judici que se celebra a l'Audiència Nacional.
La defensa de l'actriu sosté que part dels delictes pels quals se l'acusa són fruit d'un mal càlcul per part d'Hisenda. De fet, que el que fiscal pretenia conèixer de la mà dels funcionaris d'Hisenda era si, com sosté la defensa Duato, el Ministeri Públic va calcular malament l'import que ingressava per capítol, i que xifrava en un inici en més de 63.000 euros.
La posició de la defensa de Duato
L'advocat de l'actriu, Enrique Molina, ha sostingut a la fase de qüestions prèvies de la vista oral que Herranz comet l'"error" d'atribuir a Ana Duato "no haver declarat determinats capítols (...) per una simple falla en el càlcul aritmètic de la compensació econòmica que per capítol rebia". Ho ha atribuït que no es van revisar els contractes amb Televisió Espanyola (RTVE) i "van donar per fet (...) que Duato cobrava 63.000 euros".
Ara, el nou informe d'Hisenda indica que aquests pagaments a Duato van ser fins al febrer del 2013 de 63.101 euros per capítol, i que, per tant, l'auxili judicial va estimar que la remuneració de l'actriu del 2014 al 2017 era aquesta mateixa quantitat "basant-se en el fet que aquest era l'import cobrat fins al 2013, segons consta en factures emeses". És a dir, es va fer una assumpció que inflava el que cobrava l'actriu i segons la seva defensa per cada capítol en aquests períodes cobrava gairebé la meitat. En reduir-se la xifra, no arribaria a haver defraudat tant per a ser considerat delicte.
Duato sosté la seva innocència
El cas Nummaria també està implicat el company de Duato a la ficció: Imanol Arias. Tots dos actors han optat per estratègies molt diferents. Arias ha arribat a un pacte amb la Fiscalia just abans de l'inici del judici contra ell per frau fiscal, en el qual se li demanaven fins a 27 anys de presó per 6 delictes fiscals. Mentre l'actor ha acceptat un tracte per esquiva la presó, Duato no ha volgut pactar defensat que és innocent. A l'actriu se li demanen 32 anys de presó, però no explora cap pacte i a Vanitatis poc abans de l'inici del judici va afirmar: "Estic convençuda de la meva innocència".