El Projecte Home Catalunya, l’ONG que ajuda a les persones que tenen un problema amb el consum de drogues o amb altres conductes addictives, ha fet pública la seva memòria del 2023, en la qual revela que durant l’últim any va atendre 1.553 persones adultes amb addiccions (un 4,5% més que el 2022), de les quals un 78,% són homes i el 21,1%, dones. De totes les dades recopilades al llarg dels darrers 12 mesos, l’organització ha realitzat un perfil del prototip de les persones que ha atès, i és el d’un home de 43 anys enganxat a la cocaïna i una dona de 41 addicta al consum alcohòlic. L’entitat relaciona la bretxa cocaïna-homes i alcohol-dones en les raons que motiven el consum d’aquestes substàncies. Mentre ells buscarien adrenalina i seguir el ritme d’oci i èxit laboral, elles consumirien de manera menys social, menys invisible i motivades per una situació que els provoca malestar.
La cocaïna, la que més genera els ingressos
La memòria del 2023 també identifica a la cocaïna com la substància o conducta addictiva que més genera l’ingrés en el programa de tractament del Projecte Home Catalunya, en un 46% dels casos. Li segueix l’alcohol, que se situa ja en un 42% i confirma la tendència d’increment progressiu i sostingut en els últims cinc anys, lligat a un lleu descens de la cocaïna. La directora de l’ONG, Neus Casals, ha apuntat que l'alcohol segueix estant més normalitzat i és més accessible, motius que faciliten la seva preeminència, especialment en temps de crisi.
Per gèneres, i encara que en molts casos l'addicció és a més d'una substància alhora, en els homes la cocaïna és la substància principal per a un 46,8 % dels casos i l'alcohol n'és en un 38,9 %. En canvi, en les dones la situació s’inverteix, i l’addicció a l’alcohol és la principal substància d’ingrés en els programes per a un 52,7% dels casos, mentre que la cocaïna ho és en un 39,1%. A continuació apareix el cànnabis (4,1 %), l'heroïna (3,1 %) i les addiccions comportamentals (2,3 %). En el conjunt de casos, el temps de consum problemàtic abans d'iniciar el tractament és de 18,1 anys.
Els porros, el problema dels adolescents
Fumar porros és major problema que porta els adolescents a buscar l’ajuda del Projecte Home. Segons la memòria de l’any passat, el cànnabis és la principal substància que es consum a l’hora de demanar ajuda, en un 54,6% dels casos. En segon lloc, se situen les addiccions comportamentals (abús de pantalles, videojocs i apostes en línia), amb el 16 % dels casos, i després la cocaïna (13,6 %) i l'alcohol (12,3 %). Dels atesos, el 82,7 % eren nois i el 17,3 % noies, amb una mitjana d'edat de 20 anys.
Les dones suporten més càrrega en les cures
La majoria de persones que acompanyen a l’addicte són dones, que han de suportar la càrrega més gran en les cures familiars. L’ONG va atendre un total de 1.131 familiars de persones amb addiccions, dels quals, el 65 % són dones, i per això l'entitat vol donar una atenció més gran amb nous programes del Servei d'Orientació Familiar i Terapèutic (SOFT), que és qui atén les necessitats dels qui han dedicat gran part de la seva vida a recolzar al familiar o amic addicte i que necessiten la seva pròpia atenció específica, ha explicat la responsable de l'entitat, Neus Casals.
Històries personals
Projecte Home Catalunya és una ONG catalana creada en 1995 pel tractament, la prevenció i la sensibilització de les addiccions, entre elles, les drogodependències, l’alcoholisme i les ludopaties. En aquest temps, ha atès a més de 125.000 persones amb addiccions, entre elles, a l’Ángel, un home de 41 anys, propietari d'una empresa constructora a Barcelona i que ha explicat a l’agència EFE que va ingressar en el Projecte Home per fer un tractament quan ja feia més de 18 anys que consumia alcohol i cocaïna. L’Ángel reconeix que va haver de tallar la relació amb el 80 % de les seves amistats per poder canviar de vida, i explica que la seva família, i particularment les seves germanes, van ser "clau" en el suport rebut. L’home destaca que després del consum "sol haver-hi malestar i problemes personals i fins i tot traumes o altres problemes relacionats amb la salut mental que les substàncies busquen apagar".
L’Anabel també ha aconseguit superar la seva addicció a l'alcohol i la cocaïna. Aquesta dona, de 50 anys, mare soltera de quatre fills, fins i tot ha canviat de ciutat i feina per aconseguir començar una vida nova de desintoxicació. Explica a EFE que veure al seu fill normalitzar les seves addiccions li va fer "canviar el xip" i decidir que no podia seguir així. "Ara estan molt orgullosos. Sempre ho van estar, però ara més", diu, satisfeta.