Sol passar que un recorda exactament què estava fent i on era quan rep una notícia d’impacte, com van ser els atemptats a les torres bessones de Nova York de l'11 de setembre del 2001, o els atemptats del 17 i 18 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Però la memòria és efímera, i el record es va diluint amb el temps. Els actes d’homenatge serveixen per ajudar a recordar, a seguir rendint tribut a les víctimes innocents, les 16 persones mortes, els 152 ferits i les 368 víctimes amb seqüeles físiques i psicològiques, segons la Unitat d’Atenció i Valoració dels Afectats pel Terrorisme (UAVAT), una de les associacions que està en peu de guerra perquè se senten menyspreats pels polítics i les administracions. Per això, aquest dissabte 17 d’agost, set anys després del dia que els catalans van viure amb un gran dolor, hi ha hagut dos actes paral·lels per seguir recordant, però també per seguir reivindicant. L’acte oficial ha estat un homenatge senzill, breu (amb prou feines ha durat un quart d’hora), solemne i sobri, que ha consistit en un minut de silenci coronat amb El cant dels ocells, que enguany ha interpretat el violoncel·lista Marçal Ayats, i tot seguit, l’ofrena floral de clavells i roses blanques al Memorial.

L’acte institucional organitzat per l’Ajuntament de Barcelona s’ha celebrat a les 10 del matí al memorial del pla de l'Os de la Rambla, el tram fins on va arribar la furgoneta blanca que va atropellar mortalment 15 persones, entre ells dos nens de 3 i set anys, i que conduïa a gran velocitat pel mig de la Rambla el terrorista Younnes Abouyaaqoub. Allà es troba el Memorial en record de les víctimes, allà s’han concentrat les autoritats encapçalades pels consellers de Justícia i d'Interior, Ramon Espadaler i Núria Parlon; el president del Parlament, Josep Rull; i l'alcalde de Barcelona Jaume Collboni, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto (Salvador Illa es troba de vacances a Lanzarote i ha publicat un post a la xarxa X), la presidenta de Junts, Laura Borràs i també ha estat present Sílvia Orriols, l’alcaldessa de Ripoll, la localitat on vivien els terroristes, entre d’altres. 

L'alcalde Jaume Collboni, amb una familiar de les víctimes dels atemptats del 17-A (ACN)

 

Peticions en un comunicat

També hi eren familiars de les víctimes, supervivents que van viure l’horror i representants d’algunes de les associacions que els representen, tot i que l’acte organitzat per l’ACVOT (Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes) amb motiu d’aquest setè aniversari dels atemptats està previst a les 11.30 hores. A diferència d’altres anys, s’ha respectat escrupolosament el minut de silenci, però no ha estat absent de reivindicacions per part de les víctimes, que han aprofitat la presència de les autoritats polítiques per entregar un comunicat per demanar a la Generalitat que prengui més mesures per protegir-los i altres reivindicacions, com un protocol d’assistència, una legislació autonòmica d’atenció a les víctimes i comptar amb un protocol d’atenció posterior a un atemptat. També han demanat la creació d’un centre de memòria històrica específica sobre terrorisme, i han denunciat que el 2010 es tanqués l’oficina d’atenció a les víctimes del terrorisme, tenint en compte que Catalunya  és el segon territori de l’Estat que ha patit més atemptats.

Fora de lloc on se celebrava l’acte, però aliè a les víctimes, de 34 nacionalitats, també s’ha concentrat un grup de persones que portaven pancartes en les quals es podia llegir “Estat terrorista” o “L’Estat ho sabia”, “estat assassí”  “prou impunitat”, però s’han manifestat en silenci i sense provocar aldarulls.

Pancartes contra l'Estat durant l'homenatge a les víctimes del 17-A (ACN)

 

L'acte paral·lel de l'ACVOT

El segon acte d'homenatge celebrat per l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) i la Plataforma 17-A també ha commemorat l'aniversari de l'atemptat per separat i poc després de la celebració de l'acte institucional, a l'inici del passeig, a la font de Canaletes. Segons informa Efe, el president d'ACVOT, José Vargas, ha assegurat que aquest acte vol recordar totes les víctimes del 17-A i de tots els atemptats terroristes, "perquè aquests fets no es poden oblidar" i ha mostrat la seva esperança que no "tornin a passar". Els assistents han realitzat una ofrena floral, en què també han participat representants de totes les forces de seguretat que operen a Catalunya. A l'acte també hi han assistit representants de Societat Civil Catalana i de partits, com Daniel Sirera (PP) i Joan Garriga (Vox), que ha denunciat que a Catalunya segueix havent-hi un risc de terrorisme islàmic, "que avança per culpa dels socialistes i del separatisme", per la qual cosa ha demanat a la nova consellera d'Interior, Núria Parlon, que el departament es dediqui a "controlar, combatre i expulsar l'islamisme de Catalunya".

Agents de les forces de seguretat, en l'acte de l'ACVOT (ACN)

 

El record del que va passar

Han passat set anys, i algú que avui en dia sigui major d’edat, en 2017 tan sols era un infant que segurament no va entendre el que passava. Però la memòria històrica, el record dels que van viure aquell dia amb por i neguit, el dolor de les víctimes, dels familiars impotents, encara sobreviu. I per això no es pot oblidar el que va passar: 17 d’agost del 2017, poc després de les 17 hores, una furgoneta blanca va portar el terror a la Rambla, recorrent 530 metres, el tram existent entre les estacions de metro de Rambles i Liceu,  portant-se per davant tot el que trovaba i segant la vida de 15 persones. El terrorista, Younes Abouyaaqoub, va aturar la furgoneta fins a arribar al pla de l’Os,  en el mural de Joan Miró, i va aconseguir escapar tot i l’operació Gàbia dels Mossos (el mateix operatiu que van utilitzar el passat 8 d’agost per intentar detenir el president a l’exili Carles Puigdemont). El terrorista, que portava un cinturó d’explosius simulat, finalment va ser localitzat i neutralitzat cinc dies després pels Mossos a Subirats. En la seva fugida prèvia va assassinar d’una punyalada a un jove de Barcelona en el seu vehicle.

Abouyaaqoub formava part d’una cèl·lula formada per 11 joves, la majoria veïns de Ripoll, dels quals dos,  l’iman de Ripoll Abdelbaki Es Satty, cervell de l’operació i Youssef Aalla, van morir en manipular explosius a un xalet d'Alcanar (Tarragona) mentre preparaven l'atemptat, i un altre, Houki Chamlal, va sobreviure i va ser detingut. Aquest succés va precipitar l’atropellament improvisat a les Rambles la tarda del 17 d’agost, primer, i posteriorment l’atac al passeig marítim de Cambrils, ja durant la matinada del 18 d’agost, on van ser abatuts cinc dels terroristes pels Mossos d’Esquadra.

L’Audiència Nacional va condemnar a penes de 53, 46 i 8 anys de presó els tres acusats de pertànyer a la cèl·lula gihadista. Per al tribunal va quedar provat que dos d’ells, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, que compleix la pena al Marroc, van participar de manera indirecta dels atemptats tot i que no van ser-hi en cap dels escenaris presencialment. Al tercer acusat, Saïd ben Iazza, l’Audiència el va condemnar a vuit per col·laborar amb la cèl·lula, haver-los cedit el cotxe per a les seves operacions i haver-los facilitat documentació, però finalment el Tribunal Suprem va reduir la condemna a 18 mesos de presó.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!