El Govern ha commemorat aquest diumenge a Amposta els membres de la brigada internacional la Marsellesa que van morir a la batalla de l'Ebre, coincidint que el 25 de juliol es compleixen 86 anys de l'inici del combat. L'acte, que ha tingut lloc als peus de la torre de la Carrova, a pocs metres d'on va tenir lloc el cruent episodi, ha comptat amb la presència d'una delegació de familiars vinguts de França, que han participat en l'homenatge als brigadistes. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha defensat la necessitat de mantenir viu el llegat de la lluita contra el feixisme i la dignitat de les víctimes i ha recordat que és una "obligació" de "tots els governs" disposar de normes i polítiques públiques que la protegeixin.
La consellera ha reivindicat el caràcter pioner de la llei sobre memòria democràtica i la pròxima aprovació d'una nova norma, pendent de l'últim tràmit parlamentari. "Seguirem treballant en aquesta línia, aprofundint les lleis i les polítiques públiques de memòria democràtica. Convidem a la resta de territoris a seguir aquesta línia", ha afegit. Durant l'acte, Ubasart, acompanyada de càrrecs institucionals de les Terres de l'Ebre, ha pogut conversar amb Marie, la filla d'Henri Rol Tanguy, el comissari polític de la Marsellesa i heroi de la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial.
Precisament Tanguy va ser un dels encarregats de planificar i executar una operació de distracció a la batalla de l'Ebre, amb l'objectiu d'atreure l'atenció de les tropes franquistes cap a la zona del delta per alliberar de pressió les zones riu amunt, on estava previst que s'iniciaria la contraofensiva republicana. El 25 de juliol, poc després de la mitjanit, centenars de brigadistes van travessar l'Ebre per la zona de Font de Quinto, a Camp-redó, però van ser descoberts per les tropes franquistes, que els van atacar amb artilleria. Prop de 700 van perdre la vida en l'episodi, però Rol-Tanguy en va poder sortir amb vida, en nadar fins a l'altre costat de riba. "El meu pare va tenir una experiència inoblidable a Espanya", ha explicat a l'ACN Marie Rol-Tanguy, que era la primera vegada que visitava la zona.
A banda d'Ubasart, també ha intervingut en l'homenatge el delegat del Govern i alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. Per la seva part, el cantautor italià Alessio Arena ha interpretat cançons reivindicatives com Què volen aquesta gent?, de Maria del Mar Bonet, la qual ha versionat en català, italià i francès; Paisatge de l’Ebre, poema de Josep Gual Lloberas musicalitzat per Teresa Rebull, i El alma de mi pueblo, publicada l’any 1972 pel compositor xilè Rolando Alarcón, assessor del govern de Salvador Allende.