L'Homo naledi és una espècie que enterrava els morts fa 300.000 anys, cosa que altera l'evolució humana. El Museu d'Història Natural de Londres (Regne Unit) ha publicat aquesta setmana un article amb les últimes troballes sobre aquest humà, que "anul·larien el que es pensava que es coneixia sobre el desenvolupament de les creences humanes, la cultura i el simbolisme". Cal remuntar-se a l'any 2013, quan uns espeleòlegs van fer un descobriment extraordinari a les profunditats d'unes coves sud-africanes.
🎨 Descobreixen amb un dron unes pintures rupestres de fa 7.000 anys a Alacant
Eren 1.500 ossos fòssils que pertanyien a 15 individus del que semblava una espècie humana desconeguda, que acabaria sent anomenada Homo naledi. Tenien trets similars als dels neandertals i els humans moderns, així com característiques d'espècies prehumanes com l'Australopithecus. Però el més curiós era que les restes es van trobar a molta profunditat, de manera s'ha considerat que altres membres de la mateixa espècie les devien posar allà intencionadament. És a dir, que les hi van enterrar.
El simbolisme dels nostres avantpassats
A partir d'aquí, ara s'han descobert una sèrie de marques a les parets de les coves on suposadament s'enterraven els morts. Això afegeix una nova capa de complexitat i simbolisme al comportament dels nostres avantpassats, amb implicacions importants en l'evolució humana. Perquè clar, no estem parlant només de desfer-se de cadàvers: les formes apunten cap a una mena de ritu funerari deliberat, que dona un significat cultural a l'enterrament.
La cosa és que els investigadors dubtaven de si les restes originals havien sigut enterrades intencionadament o si havien acabat allà pel pas del temps, però les marques reforcen la tesi de l'enterrament. A més, aquestes restes es van trobar en una posició ajupida i amb unes marques a les parets que suggereixen que s'havia excavat un forat — posteriorment omplert amb el cadàver. És a dir, que podríem estar davant de l'enterrament humà més antic mai descobert (amb 300.000 anys d'antiguitat). L'autor principal dels nous estudis, el paleontòleg Lee Berger, explica que "les troballes recents suggereixen enterraments intencionats, l'ús de símbols i activitats de creació de significat per part de l'Homo naledi". "Sembla una conclusió inevitable que en combinació indiquen que aquesta espècie de cervell petit d'antics parents humans estava realitzant pràctiques complexes relacionades amb la mort. (...) Això significaria que els humans no són els únics en el desenvolupament de pràctiques simbòliques, sinó que potser ni tan sols s'han inventat aquests comportaments", conclou.