Les xinxes continuen fent estralls. Després de la plaga viscuda a França, han crescut les preocupacions perquè aquests petits paràsits irrompin ara a Catalunya. Ara per ara, la situació no és ni de lluny la del país gal, però aquest divendres s'ha viscut un episodi que podria ser precursora de la tempesta. L'hospital Parc Taulí de Sabadell s'ha vist obligat a tancar una planta sencera durant uns dies, de forma preventiva, mentre aplica un tractament contra una plaga de xinxes que s'hi ha detectat.
Segons van informar fonts de l'hospital a iSabadell, s'ha detectat un únic cas d'aquests paràsits. Els fets van tenir lloc el passat 20 d'octubre, fa ara dues setmanes, en una habituació de la planta de pediatria del nou edifici Ripoll, l'annex al centre hospitalari que va inaugurar-se l'any passat. Davant la detecció, va decidir aplicar-se un primer tractament tèrmic, més conservador, abans d'un segon de les mateixes característiques el dia 26, concentrat a l'espai afectat. Ara bé, la manca de resultats positius en aquest sentit ha obligat a anar un pas més enllà i aplicar un tractament més agressiu.
L'hospital ha optat per tancar completament tota la planta, que ja comptava amb una baixa ocupació de només sis pacients, els quals han estat traslladats a altres estances. A partir del divendres s'ha aplicat un tractament químic, que és efectiu en un 98% dels casos, i es confia poder erradicar completament el paràsit al llarg del cap de setmana perquè dilluns ja pugui reobrir i rebre nous pacients. D'aquesta manera es confia no tenir complicacions a les portes de l'hivern, quan augmenten els ingressos per grip, bronquiolitis i altres infeccions respiratòries.
La calma abans de la tempesta?
A principis d'octubre ja van saltar les alarmes a França. El país veí havia passat a viure, gairebé de la nit al dia, un autèntic "calvari" per una plaga de xinxes de llit, que va afectar habitatges, sales de cinema i transport públic. Davant aquesta situació, a Catalunya semblava que imperava la calma abans de la tempesta. Els experts es mouen entre la tranquil·litat, la precaució i la incertesa, mentre veuen com els petits paràsits han sotmès l’estat francès en una mena de psicosi col·lectiva que preocupa els ciutadans arreu del continent europeu. La realitat és que les xinxes ja són a la península Ibèrica, tal com va informar aquest divendres l’empresa especialitzada Anticimex: les plagues van augmentar a l'estat espanyol un 71% entre el gener i el setembre del 2023 respecte del mateix període de l'any anterior, amb el volum més gran d'avisos a Madrid i Catalunya (amb especial incidència a Barcelona). I fa temps que han arribat aquests paràsits, des que es va tornar a la normalitat després de la pandèmia de la covid-19, amb el retorn del turisme i el consegüent moviment de persones --tot i que publicacions com National Geographic també assenyalen les altes temperatures de la crisi climàtica i la resistència desenvolupada pels paràsits als productes químics dissenyats per eliminar-les.