L’hospital Sant Joan Baptista de Sitges celebra durant aquest 2024 els seus 700 anys d’existència amb un ampli programa d’activitats que volen subratllar el seu paper com a institució dedicada a la cura de les persones. L’origen de l’hospital, una de les institucions en actiu més antigues de Catalunya, es remunta a 1324, quan Bernat de Fonollar, senyor del castell de Sitges, va fundar la institució, que en l’època medieval responia al concepte de caritat cristiana i hospitalitat, d’aixopluc als pobres, pelegrins orfes i malalts,  i que amb el pas dels segles ha evolucionat fins avui. Des de mitjans del segle XIX, les monges concepcionistes s'encarregaven de la cura sanitària de les persones, activitat que es va dur a terme fins a l’any 2000. Actualment, l’hospital, gestionat per la Fundació Privada Hospital de Sant Joan Baptista des del 1985, desenvolupa tres branques d’activitat: l’atenció geriàtrica i el treball en pro d’una millor qualitat de vida de la gent gran de Sitges, el conreu, l’elaboració i comercialització de la Malvasia de Sitges, element autòcton i genuí de la població, i la gestió del patrimoni que li ha estat llegat al llarg dels anys, destinat a mantenir l’activitat principal de la Fundació.

ANTIC HOSPITAL 1901
Antic Hospital , l'any 1901 (Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges)
El nou Hospital i les vinyes de malvasia, el 1914 (Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitgess)
El nou Hospital i les vinyes de malvasia, el 1914 (Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitgess)

Un centenar de residents al geriàtric

El centenar de residents del geriàtric, i una vintena d’usuaris del centre de dia, que actualment ocupen les instal·lacions de l’Hospital Sant Joan Baptista, són el centre de les celebracions dels set segles de vida d’aquesta institució, que tindrà en el 24 de juny, festivitat de Sant Joan, el dia més assenyalat d’un extens programa que s’estendrà fins a l’octubre. La Fundació vol que aquesta celebració ajudi a fer perdurar el sentit de pertinença en les noves generacions de sitgetans, i crear un lligam amb els nouvinguts, amb un ampli programa d’activitats “que permetin descobrir els jardins i conèixer la importància de l’entitat”, explica Jordi Sans Massó, l’administrador de la Fundació de l’Hospital de Sitges, en declaracions a l’ACN. Massó destaca que l’hospital ha estat una referència pel municipi, “forma part de la identitat dels sitgetans”. 

 

L’entitat i els residents, així com molts dels ciutadans de la vila, han acollit amb gran il·lusió aquesta celebració, que va viure un moment “històric” per Corpus amb la tradicional Exposició Nacional de Clavells als seus jardins, entre l’1 i el 9 de juny, amb la confecció de la catifa de flors del Cap de la Vila. El programa també inclou xerrades, concerts, projecció de pel·lícules, visites guiades a diverses entitats o centres culturals de la vila, activitats escolars, i el dia de Sant Joan, festivitat central, hi ha prevista una exhibició de balls populars amb diverses colles, una audició de sardanes, un concert d’havaneres i una jornada castellera.

Geriàtric Hospital Sant Joan Baptista (ACN)
Geriàtric Hospital Sant Joan Baptista (ACN)

El tresor de la Malvasia de Sitges

Però a banda de la cura de les persones que des de la seva fundació ha centrat l’activitat principal de l’hospital, en les seves diverses facetes, l’altra activitat pel que és conegut l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges és pel seu celler, protector del llegat històric que representa la malvasia de Sitges. Aquesta varietat de raïm que es cultiva a la vila des de finals del segle XV i que es converteix en un vi dolç inconfusible, ha posicionat Sitges en el mapa dels vins catalans, exclusius i emblemàtics. Gràcies al Llegat Llopis del 1935, la fundació ostenta el negoci del Celler de l’Hospital, amb el conreu, la producció i la comercialització de la Malvasia de Sitges. “Conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic sitgetà, advocat i visionari, Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista les finques rústiques repartides per Aiguadolç i Miralpeix, així com el negoci de la Malvasia de Sitges del Celler Llopis i dels últims ceps d’aquesta varietat. És gràcies a aquest llegat que avui dia Sitges, a través de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, continua gaudint d’aquest producte, el qual és el més genuí que podem oferir als nostres visitants. El Celler de l’Hospital, doncs, és el bressol de totes les malvasies que hi ha repartides pel territori català. L’obertura del Centre d’Interpretació de la Malvasia l’abril del 2019, com a espai enoturístic i experiencial, ens ajuda a difondre el coneixement i el valor patrimonial de la vinya i dels vins de Malvasia de Sitges.”, explica la Fundació la seva pàgina web.

Centre d'Interpretació de la malvasia (ACN)
Centre d'Interpretació de la malvasia (ACN)

El patrimoni de la Fundació

La cura del patrimoni de l’Hospital és la tercera branca d’activitat de la Fundació. Aquest patrimoni està format per la seu principal, on hi ha el Palau Maricel, una finca d'11.000 m² enmig del nucli urbà, que inclou la residència geriàtrica, situada en dos edificis, l’Hospital històric de l’any 1912, i l’edifici Deering (el multimilionari nord-americà Charles Deering va comprar l’edifici de l’antic hospital), remodelat als anys setanta del segle passat. També inclou una capella del 1915 amb un retaule gòtic del segle XVI, un tanatori i un menjador social, una casa-xalet on originàriament vivia la comunitat de monges missioneres de la Immaculada Concepció, que van tenir cura dels malalts fins a l’any 2000; el Corral de la Vila, amb el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges i part del Celler de l’Hospital, una vinya de 1.000 m² de malvasia, una pineda de 5.000 m² i un hort de 4.000 m².

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!