L'Hospital de la Vall d'Hebron està més a prop de posar fi a la infecció del VIH. Un estudi liderat pel centre ha descobert que si s'activen un tipus de cèl·lules del sistema immunitari es pot eliminar la infecció del virus.
Aquesta tècnica que s'utilitza per primera vegada també podria ser útil per tractar altres infeccions o càncers. El sistema immunitari de les persones amb VIH queda molt deteriorat després d'una infecció aguda, i per tant, no és capaç d'eliminar les cèl·lules que contenen el virus. L'estudi de la Vall d'Hebron permet activar les cèl·lules del sistema immunitari conegudes com a "natural killer (NK)", i ajudar-les a ser més eficients.
"Sabem que les "natural killer" són molt importants en la lluita contra el VIH, així que el nostre objectiu és trobar noves teràpies que potenciïn la seva activitat perquè tornin a actuar com a l'inici de la infecció", explica la responsable de la linia d'Investigació Transnacional, la doctora María José Buzón.
De cara a investigar el seu potencial ús en la clínica, ara el grup de Malalties Infeccioses del VHIR treballa en la recerca d'anticossos bioespecífics, capaços de reconèixer alhora tant les cèl·lules infectades com les "natural killer" per a facilitar aquesta unió. En aquest cas no s'utilitzaran nanopartícules per facilitar el procés de trasllat cap a la clínica, i es provarà l'eficàcia per eliminar les cèl·lules infectades per part d'aquests anticossos tant en cultius cel·lulars com en ratolins.
"Les cèl·lules "natural killer" no acaben de fer bé la seva feina, perquè estan esgotades. La infecció per VIH afecta molt significativament les cèl·lules immunes, i llavors el que hem fet és una eina per intentar potenciar que les "natural killer" matin les cèl·lules infectades", explica la Dra. María José Buzón.