L’Hospital Vall d’Hebron ha comunicat a la plantilla que no renovarà el contracte de 200 professionals eventuals, segons ha avançat El País i ha confirmat l'ACN. La situació s'ha allargat des de la incursió de la covid-19, però ja no es pot allargar més. Els contractes són del període d'hivern que durant la pandèmia s'havien prorrogat, però l'hospital aquest any no disposa dels fons vinculats a la covid-19. El gerent de l'hospital, Albert Salazar, va admetre fa uns dies que haurien d’ajustar la despesa en uns 33 milions d’euros, ja que l’hospital no disposa de les partides de la covid-19 i, a més, ha d’assumir l’increment de la plantilla durant el 2023, amb les millores salarials del tercer conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS).
El tercer factor que determina l'ajut és la redistribució dels professionals al sistema sanitari que pretén impulsar el Departament de Salut per garantir l'equitat territorial. Així ho va explicar Salazar quan va reconèixer un "esforç de gestió" en la despesa ordinària del 2024 als comptes de l'hospital. El gerent de l'hospital va indicar que el centre sanitari tenia un pressupost d'uns 980 milions d'euros pel 2024, uns 20 més que l'any passat. Des del centre destaquen que tenen el pressupost més alt de la història i la plantilla és més elevada que abans de la pandèmia.
Les crítiques del sindicat
El sindicat d'infermeria SATSE Catalunya discrepa i alerta que les retallades pressupostàries "afectaran la qualitat assistencial", l’“accessibilitat” als serveis de Vall d’Hebron i les llistes d'espera quirúrgiques, que augmentaran. A més, el sindicat tem que el nombre de contractes que finalment no es renovin augmentaran fins als 400. En un comunicat, el sindicat expressa el "total desacord" amb les raons amb què hospital justifica l'ajust: "Ni les millores del tercer acord ni l’equitat territorial són raons per deixar d’invertir en un dels hospitals referents de Catalunya". A més, l'escrit afegeix que "ens han comunicat que els càlculs del que suposaven les millores s’havien fet sobre la plantilla existent al primer semestre del 2023 i que un creixement de contractes al segon semestre provoca que no quadrin els números. Això no té sentit, ja que la plantilla s’ha mantingut molt estable".
SATSE també avisa que la redistribució de professionals en pro d’una major equitat territorial és una manera de “forçar” els professionals a abandonar els grans hospitals de referència i alerta que “no té sentit minvar la inversió en un centre que és cabdal en diverses especialitats i que atén moltíssima població de fora de l’àrea metropolitana”. El sindicat alerta que la qualitat assistencial “excel·lent” de l’hospital, gràcies a l’expertesa i especialització dels professionals, “no es pot veure desmantellada”.