Emergència educacional a la segona ciutat més gran de Catalunya. El ple municipal de l'Hospitalet de Llobregat ha donat suport unànime a una moció que demanava denunciar la situació precària que viuen les escoles de la ciutat. Tots els grups han votat a favor de la resolució, presentada pel PSC, ERC i els comuns, a instàncies del sindicat Comissions Obreres. Amb aquesta declaració, els grups polítics de l'Ajuntament han volgut enviar un crit d'alerta al Govern i al Parlament per tal d'urgir la seva intervenció.
El motiu principal de la iniciativa és la greu massificació que hi ha a les aules, una situació que s'agreuja cada curs i que la comunitat educativa ha denunciat durant els últims tres cursos. Les classes d'infantil tenen 22 alumnes de mitjana, mentre que les de primària pugen fins als 25 alumnes, unes xifres que superen la mitjana a tot Catalunya. A secundària, la realitat és encara pitjor, amb una ràtio de més de 30 alumnes per aula en alguns dels districtes hospitalencs. És el nord de la ciutat, on hi ha més centres d’alta complexitat, la zona que pateix més aquesta saturació. De fet, per donar-hi resposta, molts centres s'han vist obligats a crear 24 grups nous de primària i cinc de secundària, una mesura que ha acabat repercutint en la qualitat de l'educació, perquè s'han hagut de tancar aules d'idiomes o de música.
Segons la moció, la solució a aquesta situació requereix mesures estructurals, com ara finançar adequadament l’educació amb l’equivalent al 6% del PIB de Catalunya, una exigència que han subratllat durant anys els sindicats del sector. D'altra banda, el text també reclama reservar solars per a la construcció dels nous centres que facin falta per donar resposta a aquesta demanda creixent dels nous alumnes i per posar fi a les construccions provisionals que hi ha a la ciutat.
Petició al Govern i al Parlament
Mentre aquestes mesures estructurals no arribin, el ple municipal de l'Hospitalet es dirigeix directament al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya per aconseguir-ne la intervenció. Així, la moció demana que l'administració flexibilitzi temporalment els criteris mínims que han de complir els solars destinats a la construcció de nous centres educatius a l'Hospitalet. A l’executiu català també se li reclama que doti els centres educatius de la ciutat dels recursos necessaris per atendre la situació d’emergència actual i que reprengui amb la màxima urgència les obres de substitució dels centres construïts la dècada dels 70 i inclosos al Pla d’urgència. D'altra banda, hi ha una demanda enfocada al mateix Ajuntament, ja que se li peticiona que executi les actuacions de planejament urbanístic necessàries per disposar en el futur dels solars amb una superfície que respecti els estàndards mínims de qualitat.