L'emergència educativa a l'Hospitalet de Llobregat té una solució, i passa per construir nous centres educatius. El sindicat Comissions Obreres, que és qui va promoure la moció al ple municipal per denunciar la crítica situació a la ciutat, ha fet els càlculs: fan falta cinc nous centres educatius (concretament, quatre escoles i un institut). Tot plegat, per acollir més de 1.350 alumnes que es troben en aules amb sobreràtios. I és que, segons CCOO, a l'Hospitalet hi ha un 65% de centres excedint les ràtios fixades per llei. La situació és encara més preocupant en el cas del nord de la ciutat (on hi ha els barris amb una major densitat de població i índex de nouvinguts), perquè aquí el percentatge de sobreràtios s'eleva fins al 100%, és a dir, la totalitat de les escoles i instituts.
El problema és que aquesta zona al nord de l'Hospitalet no té espai físic disponible per construir nous centres educatius. Els solars que s'ofereixen no compleixen els requisits mínims de grandària, i per això CCOO ja ha demanat que el Govern flexibilitzi temporalment els criteris mínims que han de complir els solars destinats a la construcció de noves escoles i instituts. En tot cas, el sindicat demana a la Generalitat que destini els diners necessaris per fer nous centres, i a l’Ajuntament l’insta a facilitar espais i terrenys per tirar endavant aquests equipaments educatius.
El sindicat estima en 100 milions d'euros la inversió mínima necessària per fer tots els nous centres o les ampliacions necessàries per evitar les sobreràtios. Conscients de la magnitud de l’import, demanen que aquesta inversió s’esglaoni en un període mínim de cinc anys "perquè els docents i les famílies estan molt tocats moralment", segons el delegat d’Educació de CCOO a l’Hospitalet, Carles Nadal. En tot cas, i a l’espera que el sector pugui rebre aquestes inversions, Nadal insta el Departament a aplicar “microcirurgies” als diferents centres que tinguin més necessitat, especialment aquells que són considerats escoles i instituts d’alta complexitat. En aquest sentit, demana que s’hi destinin més professionals: "Si no podem tenir nous centres, com a mínim que hi hagi més docents per pal·liar el desgast".
El Govern reconeix el problema
Més enllà de l'Ajuntament, que ja va aprovar una moció sobre l'emergència educativa amb el suport de tots els grups municipals, avui la portaveu del Govern Patrícia Plaja ha reconegut que a la zona nord de l’Hospitalet "hi ha una situació complexa" sobre la qual ha assegurat que l'executiu "hi està treballant". "Hi ha molta densitat de població i amb la capacitat dels edificis ja esgotada per acollir més grups", ha admès Plaja, que ha garantit que el Departament d’Educació "està buscant mesures específiques" per solucionar-ho.