L'Hospitalet de Llobregat ha presentat aquest dimecres la seva candidatura per acollir la seu de la futura Agència Espacial Espanyola. La futura seu d'aquesta organització ocuparà 3.000 metres quadrats i per poder-la acollir les ciutats candidates han de complir alguns requisits, com per exemple que la seu estigui a menys d'una hora d'un aeroport internacional i que tingui bones connexions, a més, haurà de comptar amb un bon entorn hoteler. Des de l'Ajuntament de l'Hospitalet creuen que estan ben posicionats per aconseguir ser la ciutat escollida, ja que compleixen amb tots els requisits. Des del consistori asseguren que ja treballen per poder presentar "la millor oferta possible". “És una oportunitat que cal aprofitar”, va assegurar el primer tinent d’alcalde, Fran Belver, durant el ple del 26 d’octubre on es va aprovar presentar la candidatura amb el vot favorable de tots els grups menys el d’ERC, que es va abstenir.
La segona ciutat més poblada de Catalunya haurà de competir amb Lleó, Tres Cantos, Sevilla, Elx, Huelva, Gran Canaria o Tenerife, entre d’altres, que ja han presentat la seva candidatura. El termini de presentació de candidatures finalitza aquest divendres. La comissió cultiva presidida per la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, elaborarà un dictamen analitzant les possibles seus i serà el Consell de Ministres qui decidirà la candidatura guanyadora. L'agència requerirà uns 70 treballadors fixos, a més de posicionar l'Hospitalet en el mapa del desenvolupament i la recerca aeroespacial en l'àmbit internacional amb tot el que això suposaria d'impacte econòmic directe i indirecte.
Què és l'Agència Espacial Espanyola?
El 27 de maig de 2021 el govern d'Espanya va anunciar la futura creació de l'Agència Espacial Espanyola, un ambiciós projecte que anirà de costat de l'Agència Espacial Europea. Aquest organisme s'encarregarà de gestionar el programa espacial espanyol, que compta amb un pressupost d'uns 500 milions d'euros. Espanya forma part de l'Agència Espacial Europea (ESA) des que es va fundar l'any 1975 i té un espai dedicat a aquesta agència, el Centre Europeu d'Astronomia Espacial (ESAC), a Villanueva de la Cañada, Madrid.
Al BOE del passat 5 d'octubre s'expliquen les funcions de la futura Agència Espacial Espanyola, com el foment, execució i desenvolupament de la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació en l'àmbit de l'espai, la seguretat i defensa nacional, l'impacte tecnològic i econòmic de la indústria associada al disseny, construcció, operació i manteniment dels sistemes satel·litaris o la potenciació de la indústria espacial nacional.