L'organització Human Rights Watch (HRW) denuncia en un informe que Espanya incompleix la seva obligació de complir amb el dret de les persones a l'alimentació, el que, arran de la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus, ha obligat moltes d'elles a buscar ajuda no governamental. L'estudi publicat aquest dijous "El fracàs d'Espanya en la protecció dels drets enmig de l'augment de la pobresa vinculada a la pandèmia" incideix que la inseguretat alimentària i la pobresa són "problemes persistents" al nostre país. A més de la seguretat social a nivell nacional, la investigació de l'ONG també fa referència als sistemes d'assistència específics de les ciutats de Barcelona i Madrid, així com de les comunitats autònomes a les quals pertanyen aquestes dues ciutats.
Encara que des de HRW consideren que per pal·liar els efectes de la pandèmia el govern espanyol va implantar programes de suport a l'atur i d'assistència "amb bones intencions", aquests van quedar "curts" a causa dels defectes existents en el sistema de seguretat social i el disseny de les noves formules d'ajuda. Això va provocar, denuncien, que moltes persones continuessin depenent de l'ajuda no governamental per alimentar les seves famílies i trobessin dificultats per satisfer les seves necessitats bàsiques. "Les cues per aconseguir aliments a les esglésies, les associacions de veïns i els centres comunitaris, amb carretons de comprar abandonats en files ordenades en espera de la distribució, es va convertir en una cosa habitual", exposa l'estudi.
Mesures insuficients
D'aquesta manera, desenes de milers d'espanyols que viuen en la pobresa han patit dificultats per garantir els seus drets a l'alimentació, a la seguretat social i l'assistència social durant la pandèmia, lamenta. Les mesures preses pel govern espanyol –l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i els ERTO– no van ser suficients per satisfer les necessitats de la ciutadania, apunten des de HRW. L'Ingrés Mínim Vital, "encara que admirable", va resultar "extremadament difícil" d'accedir a causa dels estrictes criteris d'elegibilitat i els requisits de documentació, la qual cosa va derivar que tres quartes parts de les sol·licituds fossin rebutjades. A més, explica l'informe, els nivells d'ajuda són "inadequats" per satisfer les necessitats bàsiques.
Pel que fa als ERTO, l'informe recalca que van deixar fora les persones que treballen en l'economia submergida i que no van cobrir de forma adequada la pèrdua d'ingressos de les persones que treballen de forma estacional. Per fer front a aquestes dificultats, HRW insta l'Executiu a accelerar el procés d'assistència a les persones amb baixos ingressos que necessiten accedir a l'IMV i fer que el procés de sol·licitud sigui més eficient, així com a revisar les pensions. També al·ludeix als governs autonòmics i els recomana prendre mesures concretes per reduir la dependència dels seus departaments de serveis socials de derivar persones necessitades a fonts d'ajuda alimentària caritativa.
Els més afectats
De l'informe es desprèn que els grups socials més afectats per l'impacte econòmic de la pandèmia i la inadequada resposta estatal són els pensionistes, migrants, famílies amb fills i treballadors de sectors com l'hostaleria. La clausura gairebé total del sector de l'hostaleria i el turisme durant l'estat d'alarma, seguits de períodes de reobertura i nous tancaments, va deixar sense ingrés molts treballadors. A més, com molts dels seus contractes són de temporada, no van tenir dret a les mateixes prestacions d'atur que aquells que gaudeixen d'un contracte indefinit. Els migrants indocumentats i els sol·licitants d'asil també han patit a causa de la "defectuosa" resposta estatal i, abocats a treballar en l'economia informal, han tingut dificultats per accedir a la seguretat social i als bancs d'aliments, afegeix.