Hi ha preocupació entre els pares i mares de Badalona pel mal estat de les instal·lacions a les escoles i instituts de la ciutat a on porten els seus fills. La junta organitzada de docents i famílies de la ciutat alerta en un informe de sostres i estructures d'amiant, esquerdes i despreniments, rajoles a punt de caure, vidres trencats, lavabos que no funcionen o de cablejat i interruptors al descobert i en mal estat. També d'humitats i fongs en aules i menjadors, pressència de rates, coloms o formigues, fonts amb legionel·la i instal·lacions de gas i electricitat "desfasades i perilloses". Es tracta d'edificacions "molt envellides", que daten dels anys 50 i 60 en alguns casos, segons avisa la comunitat educativa, que apresa les administracions públiques a "passar de les paraules als fets" i pressupostar les reparacions requerides. L'escenari més preocupant el van trobar a l'escola Josep Carner, que és "un desastre".
L'informe el subscriuen la federació d'AMPAS de Badalona i els principals sindicats: USTEC, Comissions Obreres, UGT, la CGT i la Intersindical. Hi ha "preocupació" entre les famílies i els docents, segons explica en conversa amb El Nacional el portaveu de la Junta que ha emès el crit d'alerta, Dani Ocaña. A més del risc a la salut i la integritat dels menors, el portaveu sindical assevera que això condiciona també les activitats educatives en el dia a dia d'alguns dels centres, ja que el mal estat de les instal·lacions obliga a tancar espais i prendre mesures de prevenció, amb la consegüent limitació de les places per a alumnes que ofereixen.
Aquesta situació no afecta només les instal·lacions educatives de Badalona, explica Ocaña, que parla també de situacions similars advertides a ciutats com l'Hospitalet de Llobregat. El moviment d'avís pel fenomen ha començat per Badalona perquè allà els pares estan organitzats en federació i perquè l'escenari era especialment "urgent", avisa el portaveu, però la intenció és replicar la cerca d'incidències a més municipis. Per a l'informe badaloní s'han visitat 44 centres educatius (25 escoles, 9 instituts, 5 instituts-escola i 5 centres de postobligatòria) i, a més de les inspeccions visuals, s'ha parlat amb personal docent i de manteniment.
"Passar de les paraules als fets"
L'alerta ve de lluny. El moviment el van iniciar pares i docents al gener en advertir la "situació precària i deplorable" de les instal·lacions d'alguns centres educatius de Badalona. Un any després, la Junta avisa que la situació s'ha "enquistat i cronificat" i que les administracions públiques han de "passar de les paraules als fets" i que aquest pas és el que més està retardant-ho tot. Després d'una compareixença de la Junta a l'Ajuntament per advertir la situació, l'alcalde Xavier García Albiol va reconèixer el problema i va anunciar la creació d'una empresa municipal per tractar d'agilitzar els processos de rehabilitació d'espais. Escara són a l'espera dels avenços, assenyalen els sindicats docents.
Ampliar la inversió: pendents d'Economia
La Junta també s'ha reunit aquest dijous amb responsables de la Generalitat, amb els Serveis Territorials de Barcelona, per demanar un pla integral de remodelació de les instal·lacions. La demanda de pares i docents és un pressupost més gran per a l'educació pública: "Urgeix més inversió per modernitzar espais, estem al 2,8% del finançament, a la cua de l'Estat", avisen des de la USTEC. Segons el sindicat docent, l'administració catalana va "reconèixer els errors" en la reunió, però va demandar paciència perquè per agilitzar els processos han de parlar amb el Departament d'Economia. A més de solucionar les incidències, els docents avisen també que encara hi ha molts barracons a l'espera que es construeixin els espais. La comunitat educativa aspira a tenir un pla detallat amb pressupostos i terminis concrets.