Després de l’èxit del projecte Hypatia I que es va realitzar el passat mes d’abril, en el qual un grup de nou científiques catalanes van viatjar fins a la Mars Research Desert Station, un campament al desert de Utah (Estats Units), per estudiar com seria la vida a Mart, l’Associació Hypatia Mars està buscant noves dones que vulguin ser astronautes i formar part de la segona missió que es farà l'any 2025. Les candidates han de presentar un projecte relacionat amb l'exploració espacial abans del 31 de gener del 2024. La convocatòria està oberta a dones que tinguin passió per la ciència i l’espai, i comparteixin els valors de l'associació. Les candidates han de tenir algun tipus de vinculació amb les carreres STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques), amb capacitat comunicativa i un bon domini de l'anglès. A més, han de presentar un projecte de recerca i/o divulgació relacionat amb l’exploració espacial, i en particular vinculat al planeta Mart.
Cinc noves científiques i dues repeteixen
Aquest procés de selecció permetrà escollir cinc noves astronautes per a una tripulació de dones de diferents edats i perfils que visitarà l'estació anàloga de la Mars Socety al desert de Utah (Estats Units). Les dues astronautes a la reserva d'Hypatia I, la matemàtica Anna Bach i l'estudiant d'enginyeria i esportista d’elit Helena Arias, també formaran part de la nova missió. Fer recerca d'excel·lència, desenvolupar activitats de divulgació i fomentar vocacions científiques, especialment entre les nenes i les noies més joves, són els objectius d'Hypatia, una iniciativa que en la seva primera experiència va comptar amb el suport de més de 50 entitats públiques i privades, entre les quals destaquen el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundació Banc Sabadell i la Generalitat de Catalunya.
Viure com es viuria en una estació de Mart
El nom del projecte Hypatia és un homenatge a Hipàtia d'Alexandria, filòsofa, matemàtica i astrònoma del segle V, considerada una de les pioneres en la història de les dones a la ciència. La missió d'Hypatia I va recrear un viatge a Mart dins de la terra, i l'any 2025 es repetirà l’experiència amb un nou equip de dones investigadores. Durant dues setmanes, les 9 dones catalanes que van participar en la primera missió van viure com si fossin astronautes al planeta roig. Per sortir a l'exterior de l'estació s'han d'equipar amb el vestit d'astronauta i la seva mobilitat està limitada. Tampoc poden comunicar-se de forma síncrona amb la Terra i només tenen unes hores concretes per connectar amb el control de missió. Es van alimentar amb menjar deshidratat, que van haver de racionar, com l’aigua que es necessita per beure, cultivar l’hort i per a la higiene. Segons el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) de mitjana, cadascuna va gastar 13,4 litres diaris d'aigua, una dada que contrasta amb el consum d’una persona a Barcelona, que segons l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) se situa als 105 litres. Així mateix, l'alimentació va estar basada majoritàriament en productes deshidratats: lactis, ous, verdures i fruites que s'activen amb aigua. L'únic menjar 'fresc' va ser el que les tripulants van aconseguir recollir de l'hivernacle de l'estació: 713 grams de cogombre, 498 de tomàquets cherry, 269 de brots per a amanida, 14 de menta i un d'alfàbrega durant tota la missió.
El desert de Utah és un paisatge ric en materials ferrosos, amb grans oscil·lacions de temperatura i baixa humitat. De fet, durant la missió les temperatures es van situar entre els 3 i els 29 graus centígrads, la humitat va ser del 10% i les ratxes de vent van arribar fins als 60 quilòmetres per hora. Durant la seva estada, les científiques van dur a terme activitats de recerca encaminades a analitzar qüestions com ara la viabilitat de l'aqüicultura a Mart o la possibilitat de fabricar bateries amb materials que abunden a la superfície del planeta.