En la tercera i última jornada de selectivitat, ha acabat arribant el català. L'examen de Llengua Catalana i Literatura de català ha tingut lloc aquest dijous, a primera hora del matí. A partir de les 10.00 hores, els estudiants ja han començat a abandonar les aules en què es feien les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) repartides per tot Catalunya. I les sensacions han estat força positives, segons han afirmat els alumnes interrogats per ElNacional.cat. "Estava bé, tirant a fàcil", ha dit un, mentre que un amic ha afegit que només va estudiar ahir i creu que acabarà aprovant, perquè la majoria del contingut ja l'havien tocat durant el curs. "Era assequible", ha opinat una altra alumna.
Quan arriba el temps de la selectivitat, sempre s'acaben comparant els exàmens de català i castellà. Sovint, es té la sensació que les proves de castellà acaben sent més fàcils que els de català. Preguntats per aquesta qüestió, alguns han opinat que la valoració és certa, perquè l'examen de dimarts estava "tirat", i aquest era més "normalet". D'altres, però, han afirmat que totes dues proves eren força igualades, i que no hi havia molta diferència de nivell. En tot cas, dimarts els alumnes ja van afirmar que l'examen de castellà havia estat més fàcil del previst.
Un text sobre IA d'ElNacional.cat
L'opció B ha estat la més triada, segons ha pogut constatar aquest diari en una primera impressió, en la qual apareixia un text sobre la intel·ligència artificial, un element tan present avui en dia a l'ensenyament a Catalunya i a tot el món. Continuant en la mateixa línia d'altres exàmens en què s'han fet referències a qüestions d'actualitat —la prova d'Anàlisi Musical, per exemple, preguntava per una peça de Taylor Swift, mentre que el d'Història feia referència a una carta de l'alcalde de Ripoll que durant la Guerra Civil va obrir la porta a acollir refugiats, en una clara picada d'ullet a la ultra Sílvia Orriols—. Cal remarcar, també, que el text es tracta d'un article sobre la IA publicat en aquest diari, i que pot llegir-se aquí.
Pel que fa a la polèmica aixecada pel fet que aquest any, i per primer cop, els estudiants han tingut l'opció d'esquivar completament les preguntes referides a les lectures obligatòries. Això és perquè, si en altres anys aquest apartat havia estat compost de tres preguntes, de les quals els alumnes havien de respondre dues, ara eren quatre preguntes, de les quals els alumnes continuaven havent de respondre només dues. Dues d'aquestes preguntes eren sobre les lectures obligatòries, i dues eren sobre qüestions del fet literari com la identificació de tòpics, gèneres literaris, figures retòriques o tipus de narració. Ara bé, les dues preguntes alternatives han causat problemes per a la majoria d'alumnes entrevistats, per la qual cosa molts d'ells han optat per les preguntes sobre les lectures obligatòries, i no s'ha donat el cas que les esquivessin. Les obres protagonistes han estat Aigües encantades, de Joan Puig i Ferreter, i La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda.