Pendent de recuperar mediambientalment cinc anys després d’una condemna ferma. Aquesta és la realitat de la zona contaminada per excés de runam i lixiviats salins a Súria i Sallent. La seva recuperació ha de ser costejada per part que de tres empresaris (condemnats a dos anys de presó el 2014 i rebaixat a cinc mesos el 2016) i l’empresa Iberpotash, en ser condemnats per un delicte contra els recursos naturals el medi ambient. La titular del jutjat penal 1 de Manresa ha ordenat ara a aquesta empresa que presenti un pla “ampliat” de recuperació ambiental i retirada del runam salí al descobert sobre els terrenys no permeabilitzats en les zones de Cabanases, Fusteret, Súria, Botjosa, Cogulló i Sallent, i amb un calendari dels treballs detallat. I demanarà el parer de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del Departament de Territori sobre el nou pla. Iberpotash va presentar el primer pla de recuperació de la zona el 2017 i la multinacional ICL Ibérica el va ampliar l’estiu del 2020. Un pèrit independent ha informat la jutgessa que el pla presentat és insuficient i per això se li reclama que, en el termini d’un mes, l’ampliï, mesura compartida per la fiscalia de Medi Ambient de Barcelona, i si no ho completa requerirà l’auxili judicial al Departament de Territori.
Es dona la circumstància que el febrer passat la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central va donar llum verda a la modificació del Pla Director Urbanístic de la Mineria (PDU), que és un primer pas per a la construcció d'una macroplanta solar sobre la muntanya de sal del Cogulló de Sallent (runam tancat estiu del 2019), al Bages. Els ecologistes ja han expressat que s'hi oposaran frontalment al projecte perquè consideren que el què ha de fer ICL Ibérica, que explota les mines del Bages, és complir amb la sentència que els obliga a retirar els residus de potasa. Paral·lelament, Urbanisme va aprovar la creació d'un nou runam salí a Súria, la població que ara concentra tota l'activitat minera. El nou runam s'ubicarà al voltant del Fusteret, i ICL haurà d'impermeabilitzar-ne la base. Aquest pla preveu la retirada total del runam del Cogulló en un termini de 50 anys, però, de moment, ICL només ha començat a retirar tímidament part del runam de la Botjosa, segons informa l’ACN. El projecte de l'empresa minera preveu la creació de 7 parcs solars a la cara sud del Cogulló, amb una superfície global de 12,5 hectàrees i una capacitat de producció continua de 30 megawatts.
Mesures
En la resolució, de gener passat, la jutgessa Neus Codina detalla les actuacions que ha de fer Iberpotash perquè "es recuperin els nivells de salinitat natural d’aquesta zona". Primer de tot, li ordena que faci un estudi geològic regional en 3D, un estudi piezomètric i un estudi hidroquímic i isotòpic amb la finalitat de dissenyar de forma concreta i en un “termini breu de temps” les propostes de descontaminació de les zones afectades. A més, li insta establir punts de control de clorurs en temps reals a tots els rius, pous i que Iberpotash indiqui en quins terminis ho farà. Alhora, indica totes les actuacions que cal fer als pous de les zones de Súria, Callús, Santpedor i Sallent. En la resolució, la jutgessa recorda que Rafael Eduardo Sánchez, Antonio Luis Sánchez i José Ramon Membrillera van ser condemnats de forma solidària amb Iberpotash en concepte de responsabilitat civil a costejar la recuperació dels pous i fonts particulars de la zona afectada i a l'Ajuntament de Santpedor, titular de la font Grant.