En un escenari social on el racisme a Espanya és un tema candent arran dels insults que va rebre el futbolista del Reial Madrid Vinícius a Mestalla, aquest dijous s'ha conegut que el Ministeri d'Igualtat del govern estatal, encapçalat per Irene Montero (UP), treballa des de fa més d'un any en l'elaboració d'una futura llei contra el racisme, de la qual hi ha de moment alguns esborranys i preveu multes des dels 300 fins als 500.000 euros i modificacions del Codi Penal per endurir les penes de presó per discriminació i accions d'odi amb motius racistes. Segons ha avançat El País, que ha tingut accés a un esborrany de 80 pàgines del projecte de llei, la normativa inclourà l'obligació per les empreses de més de 250 treballadors a fer plans contra el racisme i la discriminació en l'àmbit del treball i també formació educativa contra la discriminació per cossos de policia, professors i jutges.
L'avantprojecte de llei orgànica en el qual treballa Igualtat considera "infraccions greus" les expressions que "propaguin, incitin, promoguin o justifiquin l'odi basat en el racisme". El març passat es va fer una consulta pública per recollir opinions d'organitzacions i persones a les quals s'adreça potencialment la nova norma, en la qual van participar activistes i associacions. Segons ha afirmat el diari madrileny que ho ha avançat, arran la polèmica pels insults racistes a Vinícius a Mestalla, la ministra Montero ha instat al PSOE a accelerar la tramitació de la norma, per "anar a l'arrel del problema". Així i tot, només es tracta d'un esborrany de propostes que s'estudien, i no està previst que es tramiti la llei a curt termini ni en aquesta legislatura, que acabarà amb les eleccions generals previstes per finals d'any.
Modificació del Codi Penal
La normativa en la qual treballa el ministeri de Montero preveu un enduriment de les penes per discriminació i racisme i inclou com a comportament punible la negació de genocidis. Es projecten penes majors per la discriminació en l'àmbit laboral, ja previstes en l'article 314 del CP; per la denegació de prestacions per raons d'ideologia, religió, sexe, creences o raça; i, finalment, s'inclou un càstig de fins a dos anys de presó per justificar, trivialitzar, enaltir o negar genocidis i delictes contra lesa humanitat.
Multes en funció de la gravetat
L'avantprojecte de llei estudia una divisió de les infraccions i sancions en tres categories: lleus, greus i molt greus. Les infraccions lleus inclouen l'ús d'expressions vexatòries racistes contra persones quan no sigui constituir d'infracció penal, amb multes d'entre 300 i 10.000 euros. Quant a les greus, es preveuen sancions d'entre 10.000 i 40.000 euros per accions com discriminar en processos de selecció de treball cercant informació personal dels candidats o negar una oferta de compra o lloguer o l'inici d'un negoci per motius discriminatoris. Finalment, les sancions més greus, amb multes d'entre 40.000 i 500.000 euros, inclouen represalies contra qui hagi denunciat discriminació, o negar l'atenció a la víctima de racisme. Les infraccions lleus prescriurien a l'any, les greus al cap de tres anys i les molt greus al cap de quatre anys.
Administració proactiva i formació dels treballadors públics
L'esborrany inclou l'obligació de l'Estat d'analitzar el "racisme estructural" a les administracions, fer polítiques proactives i recollir estadístiques sobre discriminació, racisme i refugiats per persecució racial, amb informes anuals. També es contempla l'educació i formació en matèria de racisme per fiscals, jutges, professors i pels cossos de policia: Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos i Ertzaintza. Quant als policies, es volen prohibir els perfils racials o ètnics "sense una justificació objectiva" en les activitats de vigilància i investigació policial.