Al voltant de Sant Jordi, els Mossos d’Esquadra celebren les Esquadres, l’acte patronal de la policia de Catalunya, que amb un acte a Barcelona dona el tret de sortida a diversos actes, de format més territorial, a totes les regions i comissaries del país i també a les comissaries generals, amb actes també a Egara, a la seu central dels Mossos, a Sabadell. L’acte d’aquest divendres l’ha encapçalat el president Salvador Illa, el cap suprem dels Mossos, acompanyat de la consellera Núria Parlon, titular d’Interior i Seguretat Pública, i també de la Prefectura dels Mossos, amb el comissari en cap Miquel Esquius al capdavant. És la primera celebració de les Esquadres que ha presidit Salvador Illa, la consellera Parlon i la nova direcció política dels Mossos, amb Josep Lluís Trapero al capdavant. L’acte serveix cada any per posar en valor la feina que la policia de Catalunya ha fet durant els passats 365 dies, condecorar aquelles accions de mèrit i també altres persones de la societat civil i d’altres cossos operatius —enguany, amb una nodrida representació de condecorats de policia espanyola, Guàrdia Civil i comandaments de l’exèrcit espanyol.
Cada any els Mossos editen i presenten en aquest acte un vídeo oficial que en cada edició posa en valor una de les especialitats del cos. Enguany el vídeo fa un repàs a les unitats que es dediquen a fer proximitat, a estar en contacte amb els ciutadans del país per evitar els problemes abans que passin. En format reportatge, el vídeo ha repassat la feina de les Oficines de Relacions amb la Comunitat de les diferents comissaries del país, les que s’encarreguen de la feina menys policial, però també clau per garantir la seguretat.
Aquestes unitats es dediquen a mantenir contacte amb els veïns dels pobles i barris del nostre país i a fer contacte també amb menors i joves en els centres educatius per fer prevenció. La proximitat és una de les peces clau de l’ADN dels Mossos des del seu desplegament, quan la policia nacional de Catalunya va rellevar, en la seguretat ciutadana, els cossos estatals. En el vídeo també s’ha donat importància, aquest any, a les policies locals i també a la policia espanyola.
Illa hi torna: “A Catalunya no hi ha impunitat”
El president Salvador Illa s’ha estrenat en unes Esquadres amb un discurs institucional per posar en valor la feina dels agents dels Mossos d’Esquadra, un dels cossos, ha assegurat el Molt Honorable, més antics de l’Estat i un dels cossos policials que està més a l’avantguarda. Per Illa, que Catalunya i ell, com a president, pugui sentir-se orgullós dels Mossos, com a policia integral i pròpia del país, és fruit de l’acord polític transversal a favor de l’autogovern de Catalunya i de la vocació de servei de cada un dels agents que serveixen als Mossos. El president tampoc ha amagat les incerteses que s’han instal·lat al món, i també a Catalunya, i davant d’aquest escenari complicat, ha assegurat que és important dotar els ciutadans de seguretat i de certeses, també amb la policia. El president ha recordat que l’acord amb el govern espanyol permetrà arribar als 25.000 agents del cos, un fet que, ha assegurat, permetrà assumir noves competències, tot i que no ha entrat en detall ni ha recordat l’acord que es va deixar sobre la taula, i que està pendent de tancar amb el ministeri de l’Interior, per poder desplegar els Mossos a l’aeroport del Prat i també als ports del nostre país.
Illa, com ha fet el comissari en cap, ha incidit també en el missatge sobre els incidents dels darrers dies en barris de Catalunya, assegurant que el Govern, i el departament d’Interior, no deixarà “ni un barri, ni una ciutat ni un poble desatès en matèria de seguretat”, evitant, assegura, poder alimentar aquells que proposen solucions extremistes. Amb tot, però, ha repetit el missatge que també va enviar des de la Mina, a Sant Adrià, després del tiroteig del mes de gener: “No hi ha impunitat a Catalunya”. D’ençà d’aquells incidents, nous aldarulls s’han registrat al país, amb greus aldarulls a Mataró, Salt i Girona, sempre amb denominadors comuns.
El president també ha assegurat que només amb col·laboració i no confrontació es podran aconseguir els reptes en seguretat i els espais de millora que es tenen, en seguretat pública, encara a Catalunya, tot i que el país, ha avisat el president, és “segur”. El cap del Govern no ha amagat que els reptes són diferents dels que es van haver d’afrontar en el primer desplegament, amb un canvi clar del país, amb molta més població, i amb unes necessitats, de seguretat, per nous delictes, i també socials, diferents, però que el cos dels Mossos, amb una aposta del Govern, que ha autoqualificat “d’acció”, vol liderar.

Parlon celebra l’acord pels 25.000 agents dels Mossos
Al contrari que el president, la consellera Parlon no ha parlat de les noves competències que ha d’assumir el cos dels Mossos d’Esquadra, d’acord amb el que va anunciar el president al Parlament de Catalunya, als ports i aeroports de Catalunya, i ha centrat el seu discurs en el “segon desplegament” del cos, amb la barrera dels 25.000 agents que ha pactat el Govern amb el ministeri de l’Interior i que, abans de 2030, s’hauria d’assolir. La consellera ha acceptat que el cos de la policia de Catalunya, actualment amb 19.000 agents, està dissenyat per a un país que era molt més petit i que ha crescut els darrers anys i que necessita millores, amb més agents, i també incrementant els equipaments i els recursos d’una policia que espera ser moderna i útil per a la ciutadania. La consellera de l’Interior, en un discurs molt breu, també ha assegurat que el model integral de seguretat català ha de treballar per reduir la corba de la delinqüència per aconseguir que Catalunya sigui, ha dit Parlon, “un país segur”.
Missatge d’Esquius pels incidents en barris de Catalunya
Abans de l’entrega de les medalles i felicitacions als agents del cos dels Mossos, el comissari en cap, Miquel Esquius, ha dirigit unes paraules a les desenes de persones que han omplert l’auditori del CCIB, a Barcelona, en la celebració de l’acte nacional de les Esquadres 2025. Esquius, que des del mes d’agost passat torna a ser el cap policial del cos, ha volgut fer una valoració de la reducció de delictes contra el patrimoni, però, alhora, també ha explicat que no totes les dades són positives. L’any passat van incrementar les estafes per internet i també han crescut un 5% els delictes contra les persones, sobretot, lesions, agressions sexuals o delictes de violència de gènere. Aquest inici de 2025, segons el comissari en cap, han baixat els delictes, seguint la tònica de 2024, però s’han disparat les víctimes mortals en accidents de trànsit.

Esquius ha avançat, seguint la línia política del Govern, que la immigració ha convertit Catalunya en una societat “multicultural” i “complexa”, si bé, segons el comissari en cap, això no és una amenaça sinó que aporta “riquesa” en un context social que avança molt de pressa. Sense voler-ho vincular, el comissari ha assegurat que els Mossos han de treballar per aconseguir ser “més àgils, més flexibles i més transversals” per fer front a problemàtiques com la multireincidència, una de les xacres que compliquen actualment la seguretat al nostre país. El cap policial del cos ha volgut enviar un missatge arran dels darrers incidents que s’han registrat en diversos barris del país amb aldarulls greus, i atacs directes contra la policia, a Salt, Girona i Mataró, assegurant que seguiran sent a tots els barris “sense cap excepció”.
La droga, i el creixement i instal·lació a casa nostra del crim organitzat, nostrat i estranger, també ha ocupat part del discurs d’Esquius, que ha assegurat que és un dels vessants de la delinqüència que més preocupa als Mossos d’Esquadra, i que se seguirà treballant, amb màxima confiança amb els investigadors. Esquius ha tornat a anunciar —com ja han fet en diverses ocasions, tot i que encara sense materialitzar-ho— la creació de la Comissaria de la Dona i també la recuperació de patrullatge, ha assegurat, més proper al carrer.
