El Mediterrani i el seu clima ens condiciona cada cop més a casa nostra. La conca mediterrània té unes condicions climàtiques que fan que la garantia d’obrir l’aixeta i que surti aigua durant tot l’any depengui de les pluges que han de caure durant els mesos de la tardor i primavera per poder omplir els nostres embassaments. En l’actualitat, i durant els darrers tres anys, les pluges han estat molt insuficients i la conseqüència directa d’aquesta situació és que els embassaments estan per sota del nivell que haurien d’estar i ja sumem tres anys en una situació de sequera amb mesures restrictives en relació amb alguns usos de l’aigua. S’imaginen no dependre de la pluja per garantir el subministrament d’aigua?

En l’actualitat el 70% de l’aigua que consumim per ús domèstic, activitats econòmiques i/o industrials i per a usos ambientals prové dels embassaments. El govern de la Generalitat preveu fer una inversió de 2.000 milions d’euros durant els pròxims 6 anys que reverteixin aquesta dependència i que facin que el 70% de l’aigua que utilitzem per a alguna d’aquestes activitats no depengui directament de les pluges de la tardor i la primavera i del nivell d’aigua que hi hagi en els nostres embassaments.

Depuradora del Prat del Llobregat. Foto: Agència Catalana d'Aigua

I d’on vindrà llavors aquesta aigua? De fonts molt diverses. L’estratègia del Govern de la Generalitat passa per tres vies: en primer lloc, incrementar la disponibilitat de l’aigua dessalinitzada; en segon lloc, continuar implementant l’aposta per l’aigua regenerada incorporant tractament de regeneració a les nostres depuradores i, en darrer lloc, millorar l’aprofitament de la conca del riu Besòs i la implementació de mesures que han d’aconseguir millorar l’eficiència de la xarxa i la gestió de la demanda.

És en aquest sentit que el Govern de Catalunya impulsarà infraestructures cabdals per la consecució d’aquests tres objectius. És el cas de la potabilitzadora de Montcada –que ha de veure culminades les obres el pròxim 2027–, implementar també millores en infraestructures que ja estan en funcionament, com és el cas de les plantes potabilitzadores del Ter, a Cardedeu, i la del Llobregat, a Abrera.

Augmentar la capacitat de dessalinització

I pel que fa a la dessalinització d’aigua de mar, el Govern també ampliarà aquesta font d’aigua potable amb infraestructures per incrementar la capacitat de dessalinització a la Tordera i la creació d’una nova dessalinitzadora al Foix prevista pel 2029. Aquestes dues infraestructures impliquen l’augment dels recursos en el sistema Ter Llobregat en un 50%. I fora de l’àrea de Barcelona, es construirà la dessalinitzadora de la Costa Brava nord que implicarà reduir la dependència de l’embassament Darnius Boadella.

Amb tot, el cicle integral de l’aigua no és només potabilització, sinó que també s’han de millorar les infraestructures relatives al sanejament. Els efectes del canvi climàtic no només estan provocant que la conca mediterrània sigui més àrida i que tinguem períodes més llargs de sequera, sinó que també provoquen pluges torrencials que ens han de fer millorar les nostres infraestructures –depuradores i canalitzacions de sanejament– per a ser més resilients a aquestes situacions de pluja intensa. El Govern de la Generalitat preveu la millora de les instal·lacions de depuració que en l’actualitat ja estan en funcionament per a continuar essent claus en el manteniment dels cabals ecològics dels rius, i també preveu obres per un valor de 127 milions d’euros per a la millora de la llera dels rius i actuacions de defensa contra les inundacions.