L'actor Imanol Arias ha reconegut aquest dimarts en el judici haver defraudat Hisenda uns dos milions d'euros entre el 2010 i el 2014 dels seus guanys a la sèrie Cuéntame cómo pasó. La confessió d'Arias arriba després que l'actor aconseguís arribar a un pacte amb la Fiscalia just abans de l'inici del judici contra ell per frau fiscal. Amb aquest acord accepta dos anys i dos mesos de presó. "Vull deixar d'estar a la capçalera d'aquest repartiment", ha asseverat l'actor després de ratificar el pacte aquest dimarts a l'Audiència Nacional.
Durant el seu interrogatori, l'actor ha reconegut els delictes pels quals se l'acusa i les penes de presó que comporten (i que sumen 26 mesos de presó). "Podria dir-les perquè les conegui tothom; jo les conec", ha indicat a la presidenta del tribunal. L'actor també ha acceptat el pagament d'una multa, corresponent a entre un 50 i 60% de la quantitat defraudada en cada exercici, segons l'acord de conformitat, que li aplica l'atenuant de reparació del dany.
Tot plegat s'emmarca en el cas Nummaria, on també està imputada la seva esposa a la pantalla petita, Ana Duato i una trentena més de persones per presumptes delictes contra la Hisenda Pública. Ha estat batejat amb el nom del despatx d'advocats que els investigadors creuen que era el cor de tota la trama. El despatx Nummaria, dirigit per Fernando Peña, seria l'encarregat de crear tota mena d'empreses pantalla per dur a terme el frau. Per això, Peña és qui afronta la pena més gran: 298 anys de presó.
L'estratègia de Duato
Per la seva banda, Duato opta per una aproximació radicalment diferent. L'actriu no vol reconèixer res i sosté que hi ha grans errors en la seva acusació. En una entrevista a Vanitatis poc abans de l'inici del judici va afirmar: "Estic convençuda de la meva innocència". De fet, part de l'acusació contra Duato fa aigües, ja que en un informe elaborat per l'Agència Tributària apunta que el que va defraudar l'actriu Ana Duato entre el 2014 i el 2017 no és suficient per ser considerat delicte.
Segons consta a l'informe, l'actriu no va assolir entre el 2014 i el 2017 el mínim de 120.000 euros defraudats a Hisenda, xifra a partir de la qual la conducta es consideraria delicte fiscal. Ara, els comptes de Duato són investigats des del 2010 al 2017, de manera que encara hi ha anys en què l'actriu podria haver comès un delicte.
La defensa de l'actriu sosté que part dels delictes pels quals se l'acusa són fruit d'un mal càlcul per part d'Hisenda. De fet, el que el fiscal pretenia conèixer de la mà dels funcionaris d'Hisenda era si, com sosté la defensa Duato, el Ministeri Públic va calcular malament l'import que ingressava per capítol, i que xifrava en un inici en més de 63.000 euros.