Els premis mundials de fotografia de Sony han premiat una imatge generada per intel·ligència artificial (IA), però no voluntàriament. És a dir, el jurat ha premiat una fotografia que es pensava que era real, però havia estat generada per IA. Qui ho ha fet i per què? L'autor és l'artista alemany Boris Eldagsen i tan bon punt ha estat premiat, ha renunciat al guardó. Eldagsen no volia el premi, volia posar sobre la taula el debat de l'ús de la IA en el món de la fotografia.
🤖 Aquesta persona existeix? La dificultat per distingir la realitat i els productes de la IA
"Gràcies per seleccionar la meva imatge i fer d'aquest un moment històric, ja que és la primera imatge generada per IA que guanya un prestigiós concurs internacional de fotografia", va declarar l'artista en recollir el premi i va afegir: "Quants de vosaltres sabíeu o sospitàveu que era generada per IA? Alguna cosa no rutlla, oi?". Eldagsen va sentenciar: "Les imatges d'IA i la fotografia no haurien de competir entre elles en un premi com aquest. Són entitats diferents. La IA no és fotografia. Per tant, no acceptaré el premi". Tot aquest camí controvertit que ha recorregut l'artista alemany respon a una voluntat clara: forçar un debat ampli i seriós sobre l'impacte de la IA al món de la fotografia.
Per tal de fer-ho, ha tret els colors d'uns dels premis més importants del món. Tanmateix, l'organització ha desmitificat el relat d'Eldagsen, sigui per cobrir-se l'esquena o perquè l'engany no ha estat pronunciat. L'Organització Mundial de Fotografia ha assegurat que l'artista havia avisat que la imatge era una "creació conjunta" amb eines d'IA. "La categoria creativa de la competència oberta dona la benvinguda a diversos enfocaments experimentals per a la creació d'imatges, des de cianotips i rajografies, fins a pràctiques digitals d'avantguarda", s'ha afirmat des de l'organització.
Photographer admits prize-winning image was AI-generated - Boris Eldagsen says entry to Sony world photography awards was designed to provoke debate. https://t.co/t9WYz39uqT #Photography #AI pic.twitter.com/Vh2Vvc5rKk
— Nick Spence (@Nickfromupnorth) April 17, 2023
Fins on arriben les imatges fetes amb IA?
És aquesta persona real o l'ha creat una intel·ligència artificial? No és una pregunta que hàgim de preveure que ens farem en el futur, sinó que és quelcom que ja ens estem plantejant. Des d'imatges que mostren persones reals en situacions que no han viscut mai, fins a persones reals que, pel seu aspecte o tipus de presència online, els usuaris posen en dubte que siguin reals.
Per exemple, la imatge del Papa amb un abric modern va enganyar la majoria dels que la van veure, ja que la seva precisió era excel·lent. Finalment, però, es va veure que estava feta amb un programa d'IA. En canvi, creadors de contingut com Danisha Carter han de confirmar als seus seguidors que són persones reals, ja que per la seva imatge la gent arriba a sospitar que són generats per IA. Així doncs, aquesta nova explosió tecnològica ens agafa amb molt poques eines per no deixar-nos enganyar.