L'Institut Oceanogràfic Woods Hole (Estats Units) publicarà aquest dimecres imatges inèdites de les restes enfonsades del Titanic. L'enregistrament es podrà veure a les 19.30 hores de Washington, és a dir a les 00.30 hores d'aquest dijous. De moment, però, l'entitat ja ha fet públic un petit avançament de poc més d'un minut amb alguns dels vídeos captats el juliol de 1986 amb les càmeres del submarí tripulat Alvin i amb les d'un altre aparell similar, Jason Junior, operat de manera remota. L'estrena d'aquest enregistrament ha arribat coincidint amb el 25è aniversari de la famosa pel·lícula de James Cameron, Titanicque es va endur 11 Oscars. Aquestes imatges són inèdites i tenen un significat especial: recullen la primera vegada que l'ull humà va poder veure les restes de l'embarcació que es va enfonsar en l'Atlàntic nord l'abril de 1912.

L'expedició per captar les imatges del Titanic

El setembre de 1985, un equip de l'institut Oceanogràfic Woods Hole, liderat per Robert Ballard, en cooperació amb el centre francès Institut français de recherche pour l’exploitation de la mer (IFEMER), van localitzar les restes del Titanic. Només nou mesos més tard d'aquest descobriment, el juliol de 1986, l'equip estatunidenc va tornar al lloc per enregistrar les que serien les primeres imatges de l'embarcació naufragada. L'Institut ha detallat que una gran part d'elles no han estat editades i que mai s'han mostrat al públic. Aquest dimecres, per tant, es presentarà un vídeo inèdit amb una hora i 21 minuts d'enregistraments del Titanic. Una publicació que s'ha llançat coincidint amb el 25è aniversari de la pel·lícula i també amb l'estrena als cinemes de la seva versió remasteritzada.

En el tràiler publicat, es pot veure una part del vaixell enfonsat i també s'observa com va ser el procés d'enregistrament de les imatges. Gràcies als submarins Jason Junior, operat a remot, i al petit Alvin, que comptava amb capacitat per a tres tripulants, es va poder descendir a 3.780 metres de profunditat, fins a arribar les restes del transatlàntic enfonsat.

La difusió d'aquestes imatges del vaixell ha estat molt esperada. Fins i tot el director de Titanic, James Cameron, s'ha mostrat emocionat: "Més d'un segle després de la pèrdua del Titanic, les històries humanes encarnades en el gran vaixell continuen ressonant. Com molts, em vaig quedar paralitzat quan Alvin i Jason Jr. es van aventurar a baixar i entrar en les restes del naufragi. En publicar aquest vídeo, s'està ajudant a explicar una part important d'una història que abasta generacions i que va fer la volta al món". 

111 anys del naufragi del Titanic

Aquest mes d'abril es compliran 111 anys des que el transatlàntic Titanic va sortir del port de Southampton (Regne Unit), direcció Nova York. El 1912, però, es va produir el fatídic naufragi, on van morir unes 1.500 persones. El vaixell es va enfonsar a les gelades aigües de l'Atlàntic nord després de xocar contra un iceberg.