Si hi ha una imatge que il·lustra la sequera que està patint Catalunya, a les portes de l’estat d’emergència, és sens dubte la del pantà de Sau, un els nou embassaments que formen les conques internes de Catalunya, que en data d’aquest divendres es trobaven al 15,96% de les seves reserves. Sau és el segon pantà amb major capacitat (té un volum màxim de 165,26 hm³, i actualment les seves reserves tenen 7,83 hm³, el que representa el 4,74%, un mínim històric mai vist. Les imatges a vista de dron del pantà de Sau esgarrifen. Són les imatges de la sequera, el testimoni viu que posa de manifest la preocupant situació dels embassaments. I Sau, n’és un dels millors exemples: fa un any, tenia un volum de 30,78 hm³ d’aigua (estava al 18,62% de la seva capacitat), i la mitjana dels últims cinc anys en la mateixa data és de 108,31 hm³ i de 106,19 hm³ en els darrers deu anys.
La vara de mesurar de l’església de Sant Romà
Situat en el municipi de Vilanova de Sau, al peu de massís de les Guilleries, en la comarca d’Osona, el pantà de Sau va ser inaugurat en 1962, el que va provocar que el poble de Sant Romà de Sau es cobrís completament d’aigua. El projecte original de construir l’embassament, però, es va iniciar el 1931, però les obres no van començar fins al 1942, amb la construcció de la presa a Vilanova de Sau (Osona) el 1949. Les obres no van finalitzar del tot fins al 1966, culminant una alteració del paisatge que va canviant quan baixa el nivell de l’aigua i apareix el campanar de l’església de Sant Romà de Sau. L’església ha estat històricament com una mena de vara de mesurar l’aigua del pantà. Quan es troba a bona capacitat, es pot veure únicament la punta del campanar, però actualment tota l’església queda exposada completament a la vista, fins i tot encimbellada en un turó ressec.
Reportatge fotogràfic
En un reportatge fotogràfic de l’ACN des de l’aire, a vista de dron, es pot veure perfectament com el pantà de Sau va engolir el poble vell de Sant Romà de Sau, amb les restes ara completament al descobert per la poca aigua que n’hi ha. També es pot apreciar un embarcador completament rodejat de terra, encara amb alguna embarcació amarrada enmig d'una paleta de colors marronosos. D'altres imatges expliciten el cabal escadusser que el riu Ter porta fins al pantà. Però on s’aprecia molt bé des de l’aire, en una vista general, la dràstica baixada del nivell de l’aigua, és en el contrast entre les línies que formen la vegetació i la terra, que s’atura allà on habitualment arribava l’aigua, i la línia del nivell actual, a vegades situada a molts metros més avall en funció d’on arribi l’aigua.
Un pol d’atracció turística, sota mínims
Sau és l'embassament que emmagatzema i canalitza aigua del riu Ter i que està situat dins l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, no només produeix electricitat, emmagatzema i canalitza l’aigua del Ter, sinó que el pantà és un pol d’atracció turística de Catalunya. És un lloc excel·lent per al senderisme, l'observació de flora i fauna i per a la pràctica d'esports nàutics. Milers de persones visiten cada any vel pantà per gaudir de l’espai natural de les Guilleries, tant per banyar-se o practicar esports nàutics com el rem, la vela o l’esquí aquàtic. Però la sequera també ha perjudicat aquest sector del turisme i aquest estiu s’ha viscut la pitjor temporada en els darrers vint anys, amb les empreses nàutiques patint per poder navegar perquè l’aigua no ha parat de baixar. A més, quan el pantà va baixar del 20% de capacitat, ja no es va permetre el bany per la mala qualitat de l’aigua.