L'Imperial College London acollirà entre el 10 de gener i el 28 de febrer l'exposició 'The role of engineering in times of war. Air-raid shelters in Barcelona’, a partir de les fotografies dels refugis antiaeris construïts a Barcelona durant la guerra civil fetes per Ana Sánchez, en el marc d'un projecte artístic i de recerca comissariat juntament amb l'historiador Xavier Domènech. La nova mostra impulsada per Imperial College London, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Instituto Cervantes, s’ubicarà al Centre de llengües, cultura i comunicació del campus de South Kensington. El 2023, les imatges ja van formar part de l'exposició ‘1.322. Refugis antiaeris de Barcelona', també produïda per l'Ajuntament de Barcelona a l'antiga presó Model, i el passat mes de juny també es van exhibir a Manchester.
Documents conservats durant dècades
L'exposició està formada per imatges i documents conservats durant vuit dècades als arxius britànics, incorporarà l’impacte dels refugis de Barcelona en la defensa civil del Regne Unit a les portes del Blitz, una influència poc coneguda que connecta la Guerra Civil espanyola amb la Segona Guerra Mundial, en l’any que se celebrarà el 80è aniversari del seu final. La inauguració serà el dijous 9 de gener a les 16:30 hores, i s'iniciarà amb una visita guiada i la taula rodona Guerra i defensa passiva: refugis i exilis, en la qual participaran els historiadors Tom Buchanan (Universitat d’Oxford) i Constance Bantman (Universitat de Surrey), Anna Nyburg, professora honorària d’Imperial College, i Max Streatfild, director dels Túnels de Ramsgate, el refugi antiaeri civil més gran del país, ubicat a la costa britànica del canal de la Mànega i inspirat en el model de refugis de Barcelona.
Ana Sánchez és fotògrafa documental, periodista especialitzada en comunicació cultural i memòria històrica i membre del consell de redacció de la revista L’Avenç. Ha investigat 400 refugis a Barcelona i ha fotografiat 40 d'aquests espais, que il·lustren la seva variada tipologia i l’adaptació als llocs de vida i treball de la població: refugis comunitaris, privats, institucionals, fabrils, d’espais col·lectivitzats i de dirigents polítics. Alguns d'ells, com el de la seu de la Junta de Defensa Passiva de Catalunya, l'Escola Popular de Guerra o la fàbrica Damm, van ser mostrats per primera vegada en aquesta exposició.
Les imatges revelen una sola ciutat que continua foradada en el present, i ajuden a (re)descobrir una altra memòria de Barcelona en temps de guerra. Xavier Domènech és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i especialista en moviments socials, canvi polític i cultures populars dels períodes de la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició. Sánchez i Domènech impartiran un seminari a Imperial College London el 30 de gener, que porta per títol Barcelona Air-Raid Shelters: From The Spanish Civil War To The Blitz.