Les dificultats per arribar als punts on encara hi ha persones que necessiten ser rescatades és un dels principals problemes amb el que es troben els bombers i els efectius dels serveis d’Emergències, que encara no tenen accés a tots els punts de la província de València on es precisen rescats ocasionats per la DANA. L’única manera que tenen aquests efectius per arribar a les zones negades i inundades és amb helicòpters. Ara per ara, les intervencions només són possibles amb unitats helitransportades, amb rescatadors professionals i suport logístic amb helicòpters. “És l’única manera que tenim de moure’ns ara”, segons ha explicat José Miguel Basset, responsable del Consorci Provincial de Bombers de València.
🔴 DANA al País Valencià, DIRECTE | Víctimes mortals i última hora sobre el temporal
Unes 200 persones rescatades de matinada
En una compareixença realitzada al costat del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, i la delegada del Govern espanyol, Pilar Bernabé, en el Centre de Coordinació les autoritats han explicat que els efectius estan prioritzant les actuacions de rescat i, en primer lloc, intenten arribar a les víctimes i persones que es troben en llocs accessibles. “Primer són les víctimes i les persones que es troben en llocs més accessibles. I a la mesura que el nivell freàtic i l'adequació dels vials ens deixi accedir a les zones afectades, mitjançant les unitats terrestres estem entrant i intentant fer aquests rescats que ahir van ser impossibles i que avui encara no ho són”, ha explicat el coordinador del Consorci, que ha explicat que durant la passada matinada s’han rescatat unes 200 persones. Els operatius de rescat s’han ampliat amb la incorporació d’efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME), i les autoritats asseguren que tots els operatius de rescats estan coordinats, tot i que reconeixen que “encara no tenim accés a tots els punts on es precisen rescats”. Els rescats amb helicòpters són els que estan arribant a les persones que estan atrapades en llocs on no es pot arribar per terra a causa de les inundacions i les vies malmeses, ni tampoc a través de barques pneumàtiques.
La imprevisibilitat de la DANA com a excusa
Els compareixents han explicat com es van succeir els fets des que l’episodi d’emergència a causa de la DANA, un fenomen “molt difícil de quantificar pel que fa a la previsió”, donat que “es mou de manera bastant erràtica i, de fet així va ser en aquest cas. Els nivells es van incrementar de taronja a vermell i vam anar adaptant la capacitat de resposta del Consorci Provincial de Bombers de València a les noves necessitats”, segons ha justificat Basset. El govern del popular Carlos Mazón està rebent moltes crítiques per la gestió que ha fet davant les alertes de l’arribada d’un fort temporal i no es va avisar a la població sobre la magnitud de la DANA. Tot i que l'UME va entrar en acció a partir de la tarda de dimarts, la primera alerta del Centre de Coordinació d’Emergències a la ciutadania no va ser enviat fins al dimarts al vespre.
Cronologia dels fets
Segons han relatat, l’episodi d’emergència va començar el passat dilluns a les 23.59 hores amb el primer avís de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que va indicar una alerta taronja en el litoral nord i sud, i en l’interior de la província de València. Segons Basset, “aquesta nit passa sense cap mena de novetat ressenyable” i és al llarg del matí de dimarts quan “cap a les 12 o les 13 hores l’episodi comença a variar”.
A les 15 hores de dimarts va ser quan es va veure “la necessitat urgent” de què la Unitat Militar d’Emergències (UME) s’incorporés a les tasques de rescat. Però malgrat tots els esforços i que els serveis treballen “braç a braç”, s’han trobat amb els obstacles que han impedit arribar “físicament a tota la zona afectada”, obstacles que han estat “la intensitat de les pluges, els col·lapses en els vials de comunicació i els mateixos trencaments d’aquests vials”. Basset ha reconegut que el fet que no es pogués arribar a totes les zones afectades i que no es pugui ajudar a totes les persones que ho necessiten ha creat una situació de “tensa organització” en els efectius, perquè no podien arribar a les víctimes “en el moment que més ho necessitaven”, i que aquest impediment “ha estat totalment físic”.
Situació crítica a l’A-3
El responsable dels bombers valencians ha explicat la situació “molt complicada” que s’ha viscut a l’autovia A3 Madrid-València, on hi havia “diversos centenars de persones atrapades”, cosa que ha obligat a tallar els accessos. Això està fent que ens hàgim de dividir, però l'accés continua sent el nostre gran problema, per la qual cosa incrementarem les unitats de rescat, segurament haurem de recórrer a altres comunitats i seguirem la nostra tasca col·laborant amb l'UME”, ha descrit.
També la pista de Silla, en els trams compresos entre Catarroja i Massanassa s’han viscut, s'han viscut moments de tensió, amb moltes persones atrapades durant hores, i imatges de centenars de vehicles amuntegats a causa de les riades d'aigua.