Nou ensurt. No és el primer i no serà el darrer, abans que arribi la campanya d'estiu, d'incendi que posa en alerta tot el cos de Bombers. Encara amb l'incendi de la Selva del Camp per acabar d'apagar, al migdia les flames van començar a cremar zona urbana i forestal als peus de la muntanya l'Escarnosa, al terme municipal de Calafell, al Baix Penedès. Les flames van avançar en direcció a dues urbanitzacions, les de Mas Mel i Bellamar, arribant a tocar algunes de les cases. El foc va afectar algunes tanques de cases si bé no hi ha cap edificació afectada. Aquesta matinada, quan faltaven pocs minuts per les sis els Bombers l'han pogut donar per estabilitzat després d'una nit de molta feina per poder encerclar el foc i evitar que les flames continuessin avançant en direcció sud-est, cap a la trama urbana, amb l'ajuda del vent de mestral. Al voltant de les dues del migdia, ja s'ha pogut donar per controlat.
L’incendi de Calafell va obligar a desallotjar tres carrers de la urbanització de Mas Mel, on les flames van arribar més a prop. Just un carrer, que va servir de tallafoc, ha evitat que les flames entressin a les cases del carrer d’Horta, Girona i Ponent. El vent, que va bufar molt fort durant tota la tarda, sí que va fer saltar alguna espurna a l’interior d’algun pati, però va quedar en un ensurt. Quan els Bombers van poder aturar l’avenç de les flames els evacuats van poder tornar a casa seva i aquest matí, ja amb l’incendi estabilitzat, s’ha pogut aixecar el confinament de les dues urbanitzacions. La feina durant la nit ha estat dura a Calafell. Desenes de Bombers han treballat per complir l’objectiu que era poder encerclar les flames. Aquest matí queda l’olor de cremat i alguna fumerola, però ja no es veuen flames vives en tota la zona de la muntanya i dels carrers propers a la urbanització. Cap a les dues del migdia ja s'ha pogut donar per controlat i durant la tarda els Bombers mantindran equips a la zona per remullar i evitar represes.
Investigació per aclarir les causes del foc de Calafell
Alhora, els Agents Rurals, tal com ha explicat el cap al Camp de Tarragona, Cándido Rincón, han obert una investigació per aclarir què va iniciar les flames que després el mestral va empènyer. Segons les primeres investigacions s’està mirant si va ser algunes restes de podes, l’acció humana -es fan moltes rutes a peu per aquesta zona- o una línia elèctrica. Ara mateix no hi ha cap de les tres línies d’investigació que tingui més força que les altres. El que sí que han pogut confirmar els Agents Rurals, en un vol perimetral que han fet aquest matí sobre la zona calenta, és que les flames han afectat un total de 24 hectàrees. A l’interior de la zona afectada hi ha zones verdes; “en ser un foc conduït pel vent que anava saltant hi ha clapes verdes”, ha explicat Miquel López, inspector dels Bombers, cap del dispositiu desplegat a Calafell. Tot i que s’ha aixecat el confinament, els Bombers i els Mossos d’Esquadra han demanat evitar anar a la zona per fer “piroturisme” per evitar congestionar els camins i evitar complicar la mobilitat dels serveis d’emergència.
Les flames a cinc metres de les cases
Alguns veïns han explicat que si bé tot plegat ha quedat en un ensurt, ahir es van viure moments de molta tensió quan veien que les flames s'acostaven a casa seva. Alguns veïns, com els del carrer d'Horta, van veure les flames a pocs metres, només cinc metres les separaven de les tanques de casa seva. Alguns d'ells van marxar i altres es van quedar per remullar la zona i moure a llocs més allunyats el mobiliari dels jardins. Aquest matí, grups de veïns s'han acostat fins a la zona negra per veure de prop fins on va arribar el foc.
“Encara no era el moment de netejar el sotabosc, perquè no és l’època de l’any adequada. "No esperàvem que al març tindríem un incendi amb condicions de juliol”, ha apuntat l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, des del centre de comandament avançat els Bombers al pavelló de Joan Ortoll. En aquesta urbanització, a tocar de massa forestal, no hi ha franges de protecció. L’alcalde, però, s’ha queixat de la burocràcia que existeix. “Hi ha tràmits que duren any i mig o dos anys fer-los i quan ho tens net al cap de dos mesos ja tornen a créixer les herbes”, ha apuntat l’alcalde socialista.
Quatre incendis en poques hores
A més de l’incendi de Calafell, en menys de 24 hores els Bombers de la Generalitat de Catalunya van haver de treballar en tres incendis més. Un de greu, a la Selva del Camp, per sota de l’Albiol, que va obligar a tallar una carretera i treballar també contra el vent. Finalment, es van calcinar gairebé 13 hectàrees de massa forestal. També es va treballar en un incendi al Perelló i un altre incendi a Gavà.
Els Bombers de la Generalitat fa setmanes que alerten que la sequera i les temperatures, no habituals per aquesta època de l’any, compliquen molt les tasques d'extinció quan s’inicia un incendi i quan les condicions meteorològiques són adverses, com el fort vent de mestral que s’ha viscut en aquesta zona les darreres hores. El cap dels Agents Rurals al Camp de Tarragona també ha reconegut que estan preocupats per la primavera que ve pel que fa als incendis. “Tenim una vegetació molt estressada, fa molt de temps que no plou”, ha assegurat Cándido Rincón.