El primer Gran Incendi Forestal (GIF) de l'any entre les províncies de Castelló i Terol afronta hores decisives. El foc originat al terme municipal de Vilanova de Viver ja ha calcinat més de 4.600 hectàrees de territori de gran valor ecològic i el perímetre afectat és d'aproximadament 55 quilòmetres lineals. Hi ha prop de 1.600 persones evacuades i dormint, moltes d'elles, en poliesportius i altres recintes habilitats per salvaguardar-les mentre duren les tasques d'extinció. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que aquesta nit serà "decisiva" per frenar l'avenç de les flames aprofitant la meteorologia favorable.

 

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que la zona afectada per l'incendi declarat el passat dijous a la província de Castelló tingui una nit "fresca". Això comporta que les temperatures es mantinguin a mínims i al voltant dels cinc graus, a més d'un ambient amb més del 80% d'humitat. Respecte al fort vent que aquest dilluns va fer revifar el foc, des d'aquest migdia bufa una brisa del sud i del sud-oest, amb aire més fresc i humit que contrasta precisament amb els dels darrers dies, molt més càlids i secs que van dificultar enormement les tasques de control i estabilització. Al lloc treballen aquest dimarts a la nit uns 500 efectius terrestres i 22 mitjans aeris. Bombers de la Diputació de Castelló, Emergències de la Generalitat Valenciana, la Unitat Militar d'Emergències (UME), així com bombers, agents de protecció i d'altres experts del govern espanyol (amb dos helicòpters i quatre avions Foca), d'Aragó, Andalusia, Catalunya, Castella-La Manxa i la Regió de Múrcia s'han desplaçat per intentar apagar les flames i el fum que cobreix gran part dels pobles d'aquest paratge natural interprovincial.

La consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana, Gabriela Bravo, després de reunir-se amb el Lloc de Comandament Avançat (PMA, per les sigles en castellà) a Barracas, on li han traslladat que la reducció de les flames ha estat "molt important" per a evitar que l'incendi avancés cap a les poblacions que estaven amenaçades i també cap al Parc Natural d'Espadà. Durant aquesta nit, segons Bravo, continuaran treballant els mitjans terrestres i els drons de la UME, que permetran anar detectant tots els punts calents per a poder continuar refrescant la zona i evitar que es reprodueixi el foc, i també planificar l'actuació dels mitjans aeris i terrestres per a l'endemà.

Front a l'Espadà i els ramaders demanen ajudes

Tot i les complicacions i la força amb la que ha avançat el foc, aquest no afecta al Parc Natural de la Serra d'Espadà. L'espai protegit el 1996 pel govern valencià és ric en flora (té una de les masses de sureres més extenses de la Península Ibèrica) i fauna molt variada, destacant el gripau comú, l'ofegabous, el llangardaix ocel·lat, la colobra d'escala i la colobra bastarda. Puig ha explicat que preveuen "enfortir un front de protecció a la Serra d'Espadà", atès que treballen eventualment perquè "pogués sorgir una llengua com va succeir ahir per la tarda". L'horitzó per estabilitzar i gradualment anar extingint l'incendi és aquest proper dijous per això volen "accelerar al màxim la capacitat avui i demà i la nit d'avui, que serà molt favorable". Precisament, així ho preveu l'Aemet al seu últim informe meteorològic.

Els ramaders i agricultors estan veient com part dels seus animals i conreus són engolits pel foc. Molts, com els milers de pollastres que es produeixen a la zona, han quedat atrapats sense menjar i, fins i tot sense llum, després que fossin desallotjats els gairebé 1.600 veïns de diferents pobles de les províncies de Castelló i Terol. Per això, la Unió Llauradora i Ramadera sol·licitarà a la Generalitat Valenciana i al govern espanyol ajudes directes pels dos col·lectius afectats per l'incendi. També demanen que s'estableixin mesures per fer front als "greus danys" que està deixant a les zones rurals i d'altres per evitar que es produeixin en un futur. El govern aragonès, d'altra banda, ha instat a la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil (antiga catastròfica) per l'àrea assolada per l'incendi al Terol.

Nou incendi a Salamanca, molt a prop de Càceres

En paral·lel al primer Gran Incendi Forestal del 2023 entre Castelló i Terol, un altre foc ha començat a cremar aquest dimarts al migdia a la Serra del Candelario, a la província de Salamanca. Tot apunta que l'inici de l'incendi, segons ha informat el 112, que una crema de restes vegetals que s'ha descontrolat just en un dia d'altes temperatures i ha iniciat les flames a la part alta de la serralada. Els efectius s'han desplaçat tant de la zona de Salamanca com de la propera Càceres. En aquests moments treballen quatre helicòpters, tres d'ells d'Incendis Forestals de Castella i Lleó i un altre d'Extremadura