A mig abril i els Bombers en plena alerta per uns incendis, com el d’aquest cap de setmana a la Catalunya Nord, que no eren, fins ara, d’aquesta època. Hi havia incendis, però es podien aturar a temps, abans que, com aquest diumenge al migdia, corregués empès per la tramuntana. Els veïns de Portbou, a la frontera administrativa amb França, on va arrencar l’incendi, entre Cervera i Banyuls de la Marenda, respiren aquest dilluns més tranquils. El cel roig i les columnes de fum ja han desaparegut i ara, més enllà d’un paisatge ennegrit i una olor de fons de cremat, ja no hi ha rastre de les flames que ahir van encongir el cor a tothom. I no és per menys.

 

A les quatre de la tarda, les flames van saltar la frontera que separa la Catalunya Nord i la comarca del Rosselló de la Catalunya Sud i la comarca de l’Alt Empordà. Ja havia cremat centenars d’hectàrees i entrava amb la tramuntana bufant molt fort. A més, els Bombers es van quedar sense un dels suports més importants que es pot tenir en incendis forestals, els mitjans aeris. Tot i que ho van provar, el vent va fer impossible poder llançar aigua i retardant des del cel. 

Quan les flames van creuar del Rosselló a l'Alt Empordà, els Bombers de la Generalitat ja l'esperaven, sabien per on venia i sabien per on podia anar i per on era important evitar que anés. Alguns veïns ho recorden avui, més tranquils, a la platja de Portbou: els Mossos d'Esquadra els van despertar de la migdiada per fer-los sortir de casa seva. Al vespre, quan es va poder controlar la zona més propera al municipi, van poder tornar, però els Bombers els van avisar que haurien d'estar pendents del telèfon; si s'hagués complicat durant la matinada, els haguessin tornat a treure. No ha calgut.

Imatge de l'incendi de la Catalunya Nord, des d'una platja de Colera | Cedida. 

La nit ha salvat els Bombers

La feina durant tota la nit, amb esforços titànics a primera línia de foc, han fet efecte. Aquest matí, quan ha sortit el sol, els comandaments dels Bombers han pogut veure com ja no quedaven flames ni gairebé a la descendent de la muntanya. El foc s'ha pogut aturar abans de creuar el barranc. Si ho hagués fet, per tal com és la zona amb més vegetació, i amb el vent a favor, hauria pogut agafar milers d'hectàrees i obrir-se cap a tot el Baix Empordà. La feina ha fet efecte i s'ha pogut aturar. Les flames han arribat gairebé fins al pantà, a la part de baix, a tocar del barranc. Ha anat ben bé de metres. A les set del matí, el cap dels Bombers a Girona, l'inspector Jordi Martín, l'ha pogut donar per estabilitzat.

 

Si la tramuntana no s'embolica, l'incendi, a la part de l'Alt Empordà, podria quedar controlat a la tarda. Al Principat han cremat unes 100 hectàrees, en un perímetre d'uns vuit quilòmetres, que s'han omplert amb línies d'aigua dels Bombers. A la part nord-catalana s'han cremat unes 700 hectàrees. Durant la nit, tres bombers han resultat ferits i han hagut de ser traslladats, però lleus.

Un assaig general d'una campanya dura 

L’incendi de la Catalunya Nord, que ha obligat a activar desenes de dotacions, com també l’incendi de la Franja, entre Mequinensa i la Granja d’Escarp, han servit, aquest cap de setmana de vent i temperatures més altes del que tocaria, per confirmar l’estrès hídric que té Catalunya. Per sort, tot i el daltabaix ambiental, no s’han de lamentar ferits ni danys materials greus. Un assaig general, asseguren els Bombers de la Generalitat, del que serà una campanya d’estiu que pot ser molt dura. Catalunya, per culpa de la sequera, s’ha convertit en un polvorí.