Els Bombers de la Generalitat treballen aquest dijous a la tarda en dos incendis forestals que s'han declarat de manera simultània a la comarca del Priorat. El primer dels focs s'ha declarat pocs minuts després de les tres de la tarda al terme municipal de Cabacés i ha obligat a activar 55 dotacions, entre elles vuit mitjans aeris, per intentar aturar-lo. El segon s'ha iniciat pocs minuts després de les quatre de la tarda a uns cinc quilòmetres de distància, dins el terme municipal de Porrera, a tocar de la carretera TP-7403, i ha obligat a activar vint dotacions dels Bombers de la Generalitat, quinze de terrestres i quatre d'aèries. El potencial natural d’ambdós incendis és el Parc Natural de la Serra del Montsant i la prioritat és preservar-lo. Des de Protecció Civil s'ha activat en fase de prealerta el pla Infocat per la simultaneïtat dels dos incendis pel seu potencial d'afectació. S'han tallat carreteres, veïns s'han quedat sense llum i s'ha hagut de confinar el municipi de Porrera per precaució durant unes hores. El confinament s'ha aixecat al voltant de les 22 hores.

El pitjor dels escenaris a Cabacés

Els focs han començat a contravent i un cop han agafat la direcció del mestral que bufa a la zona, amb ratxes al voltant dels 70 km/h, han agafat progressió i ascendit a les capçades. A Cabacés, s’ha prioritzat el flanc esquerre i la cua, però es tracta d’una zona amb dificultat d’accessos i el vent ha estat impedint l’ús d’alguns mitjans aeris. Els Avions de Vigilància i Atac (AVA) han hagut de retornar a les seves bases i només s'ha pogut treballar amb els helicòpters bombarders. Segons dades provisionals d'Agents Rurals, les flames han afectat una superfície aproximada d'unes 45 hectàrees i podria arribar a tenir una afectació, en el pitjor dels escenaris, d'unes 1.000 amb les previsions amb les quals es treballen. S'han aconseguit tancar algunes de les portes d'accés al Parc Natural de la Serra del Montsant, però el perímetre no està controlat i els focus secundaris són un perill.

El foc afecta un perímetre d’uns cinc quilòmetres, en una situació de contravent que genera fàcilment situacions de perill per al dispositiu d’extinció. De moment, ningú ha pres mal fins al moment, ni del dispositiu ni de cap de les poblacions afectades. Sí que ha reiterat que 1.400 usuaris dels municipis de la Figuera, Gratallops, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja de Priorat, la Vilella Baixa i la Vilella Alta han quedat sense llum, atès que els focs han començat a la vora de línies elèctriques. De fet, els Agents Rurals situen com a hipòtesi més plausible que aquestes línies hagin estat l’origen dels focs. Cap a les deu de la nit Protecció Civil ha informat que la majoria d’usuaris havia recuperat el servei, i que la incidència romania puntualment a Porrera.

 

S'hi està treballant al llarg d’un perímetre poc definit de cinc quilòmetres, i sobre una superfície de 80 hectàrees de terreny irregular, amb uns 170 efectius que s'hi estaran tota la nit per aturar el flanc esquerre de l’incendi i acabar-ne d’estabilitzar el dret en un indret amb pocs camins i desnivells i barrancs notables. Es preveu que l’incendi evolucioni amb el pas de les hores i els escenaris, segons ha explicat Ricard Expósito, cap d'intervenció i cap de la Regió d'Emergències de Tarragona, no són gens optimistes. S'estima que entre la dificultat del terreny abrupte i de difícil accés de la zona i que durant la nit hi ha d'haver un repunt de les ratxes de vent, no pugui ser estabilitzar a curt termini i que les flames puguin estendre's pel parc natural.

El pitjor pronòstic és el de l’incendi del 1981, quan es va cremar la meitat de la Serra del Montsant. S'ha sobrevolat la zona per espantar i fer fora possibles excursionistes i s'ha tancat l'accés a les diverses rutes senderistes, al mateix temps que s'ha ordenat el confinament de dues masies aïllades, tot i que després els Mossos han comprovat que estaven deshabitades. Pel que fa al nucli poblacional de Cabacés, queda ubicat a la cua de l'incendi i no corre perill, tot i que s'ha ordenat tallar la carretera T-702 fins a la Vilella Baixa. A causa de la gravetat de la situació, els comandaments de Bombers demanen que demà ningú s’acosti a la zona si no és estrictament necessari.

incendi cabaces mossos
L'incendi crema el Parc Natural de la Serra del Monsant. / Mossos d'Esquadra

Els veïns de Porrera, confinats

A Porrera, en canvi, la situació de l'incendi és millor. Els primers treballs s'han centrat en maniobres a la cua i el flanc dret, que s’ha obert i ha començat una carrera en direcció al municipi. Tot i això, ha evolucionat cap a un camp de vinyes, que ha impedit que seguís avançant. De forma preventiva, encara que no hi havia risc que el foc arribés a les cases, s'ha decretat ordre de confinament per protegir el nucli urbà i els seus voltants a causa de l'intens fum que hi havia. També s'ha ordenat tallar la carretera TP-7403 d'accés a Porrera. Unes 400 persones s'han hagut de resguardar a casa seva, segons ha explicat l'alcalde del poble, Juan Carlos García. En aquest cas, els Bombers hi treballen sobre un perímetre de 2,2 quilòmetres i es treballa sobre una superfície de 20 hectàrees. Si bé té un millor pronòstic que l’altre incendi, durant la nit hi romandran una cinquantena d’efectius treballant-hi intensament, ja que també segueix actiu i amb capacitat de créixer. Segons les dades provisionals d'Agents Rurals, la superfície afectada és d'unes 11 hectàrees

Dos incendis originats en una línia elèctrica

Segons les primeres investigacions d'Agents Rurals, tot apunta que els dos incendis podrien haver estat originats per una línia elèctrica que travessa la zona. En aquest sentit, s'ha produït problemes en el subministrament elèctric als pobles de La Figuera, Gratallops, Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja de Priorat, la Vilella Baixa i la Vilella Alta, amb uns 1.400 usuaris afectats. Es dona la circumstància que fa dos anys ja va haver-hi un altre incendi produir en aquesta zona a causa de la línia elèctrica que la travessa.

incendi cabaces
Els incendis s'haurien originat en una línia elèctrica. / Agents Rurals
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!