El foc ocasionat aquest dissabte a la matinada en la nau industrial d'una empresa de manteniment de piscines de Vilanova i la Geltrú (Garraf), que va obligar a confinar a casa 150.000 persones de cinc municipis, encara trigarà "uns dies" a extingir-se totalment. Tot i que el sinistre ja va quedar controlat ahir i cap al migdia es van aixecar les restriccions de mobilitat per risc químic del núvol carregat de clor, els bombers encara supervisen el foc i les seves emissions. L'inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha assenyalat aquest diumenge en una entrevista a RAC1 que l'estructura presenta un gran risc de col·lapse i, per això, es preveu enderrocar-la a partir de demà dilluns.

L'incendi a l'empresa de productes per al manteniment de piscines Cleanwater Pool es va donar per estabilitzat cap a les 11:00 h d'aquest dissabte i cap a les 12:00 h la consellera d'Interior, Núria Parlon, va anunciar l'aixecament del confinament a les llars, que estava vigent des de les 5:30 h del matí a les poblacions de Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell i el nucli de les Roquetes de Sant Pere de Ribes. A les 18.30 hores de la tarda, unes cinc hores després, el foc es va donar per controlat. 

El cap d'intervenció de Bombers, Joan Josep Bellostas, va explicar llavors que el producte químic s'havia anat retirant en contenidors allunyats per facilitar el seu refredament i extinció, i que el foc ja no propagava i es mantenia confinat dins de la nau. L'operació havia estat complexa. Tal com van explicar des dels Bombers a primera hora del matí, el núvol tòxic carregat de clor que va obligar a confinar la població va sorgir del contacte amb l'aigua de les mànegues que s'havien habilitat per apagar el foc, si bé també era necessari tirar aigua per controlar-lo i evitar que s'estengués a les naus industrials veïnes. El cap de l'operatiu va plantejar que eventualment, una vegada assegurat que no s'estenguessin les flames, seria millor aturar l'aigua i deixar que el producte químic cremés sol fins a extingir-se, per a així aturar la fumarada tòxica.

Incendi Vilanova / Bombers
Operatiu a la nau incendiada a Vilanova / Bombers

El responsable dels bombers també va concretar que dins la nau no tot eren pastilles de clor, sinó que hi havia diversitat de productes. Una part d'aquest material, aproximadament el 30%, no s'ha vist afectat per l'incendi, va apuntar. Fins a les 20.00 hores, hi havia un perímetre de seguretat de 500 metres al voltant de la nau que estava prohibit a cotxes i vianants, però a partir d'aquella hora es va anar restablint la normalitat a la zona. Les anàlisis de clor i clorhídric que es van fer en els terrenys propers van donar negatives  "i això significa que no hi ha risc per a la població", va sentenciar.

Onze persones ateses pels serveis mèdics

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès finalment 11 persones pel núvol tòxic: 2 en estat menys greu i 1 en estat lleu, que han estat traslladades al CUAP Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú, i 8 més que han estat donades d'alta in situ. Fins a les 08.00 hores d'aquest diumenge, el SEM ha rebut 107 alertes relacionades amb l'incident: 39 han estat informatives i 68 han estat consultes sanitàries. El SEM ha mobilitzat 3 unitats especialitzades a la zona d'afectació de manera preventiva, i la unitat conjunta SEM-Bombers, que actualment ja han tornat a les seves bases per la normalització de la situació.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!