Un nou incendi torna a cremar Catalunya aquest dijous a la tarda. Després dels grans incendis a la Selva del Camp i Calafell que han tingut lloc aquesta setmana, ara el foc està cremant una àrea d'unes 80 hectàrees de pastures i zona forestal al municipi de Canejan, a la Vall d'Aran. És una zona molt propera a la frontera amb França i s'estima que hi ha un potencial de 800 hectàrees que podrien ser devorades per les flames. El complicat accés a la zona dificulta les feines dels serveis d'emergències que s'han desplaçat al lloc per apagar les flames. En aquests moments hi estan treballant una dotzena d'efectius dels bombers de la Vall d'Aran (Pompiers) i dels Bombers de la Generalitat, entre les quals hi ha el Grup de Suport d'Actuacions Forestals (GRAF). També s'han activat agents de Medi Ambient.
Damb afectacion a 2 bòrdes que se tròben laguens deth perimetre.
— Pompièrs Emergéncies (@pompiers_aran) March 17, 2023
Era part activa deth huec, se tròbe laguens deth Plan Estrategic de Gestion de Huecs, se trabalhe donques ena gestion qu'ei establèrta en aguest Plan.@conselharan #GRAF #EPAF #Canejan #incendi #PlanEstrategic pic.twitter.com/fsGnYMBrBR
Pel flanc dret s'està estenent gràcies al fort vent que bufa a la zona, però pel flanc esquerre està estàtic. És precisament aquest costat el que hauria pogut generar una preocupació més gran, ja que es troba a tan sols 600 metres de distància d'un nucli de població habitat. De fet, s'han cremat dues bordes del poble de Campespin on no hi havia ningú. El foc, que s'ha iniciat al voltant de les cinc de la tarda, segueix cremant aquest divendres mentre els equips d'emergències treballen per poder-lo donar per estabilitzat. Durant la tarda també s'havia activat un helicòpter que ha hagut de parar la seva feina al capvespre i que la reprendrà aquest matí.
Després d'estabilitzar l'incendi, la tasca principal dels bombers és "acompanyar" el foc i vigilar que no traspassi els límits. És a dir, que no entre a les zones urbanes i s'hagi de desallotjar una part de la població de la Vall d'Aran. Per això, encara no es pot donar una hora exacta per donar-lo per extingit, tot i que ja ha cremat diverses cabanes, però sense danys personals.
Catalunya viu la primera onada d'incendis forestals de l'any
L'incendi a la Vall d'Aran és l'últim d'una llarga llista d'incendis forestals que Catalunya ha viscut aquesta setmana. Les fortes ratxes de vent, la sequera per la falta de pluges i les altes temperatures, gens habituals en aquesta època de l'any han combinat entre elles formant un polvorí propici per aquest tipus de desastres. Durant els últims dies, els Agents Rurals han tingut activat el nivell 2 del Pla Alfa i han fet més de 500 actuacions relacionades amb la prevenció d'incendis. Això no ha impedit que se n'acabessin produint alguns, amb especial rellevància els de la Selva del Camp (Baix Camp) i Calafell (Baix Penedès). En el primer cas, el foc es va iniciar la matinada de dimarts i no es va poder donar per extingit fins aquest dimecres al vespre, després que hagués cremat prop de 12,5 hectàrees forestals entre la Selva del Camp i l'Albiol. Els Agents Rurals apunten a una crema de poda mal apagada com el possible origen del foc.
Al segon incendi, a Calafell, que es va iniciar dimarts a la tarda, la proximitat a les urbanitzacions de Mas Mel i Bellamar va fer que s'estengués el pànic entre els veïns, que es van haver de confinar a casa. De fet, els residents dels habitatges dels tres carrers més propers van haver de ser evacuats, però van poder tornar a les seves cases cap a la mitjanit. Després d'una llarga nit amb més d'una cinquantena de dotacions dels Bombers, es va poder donar per controlat cap a les dues del migdia de dimecres, tot i que aquest dijous al vespre encara no s'ha pogut donar per extingit i queden quatre dotacions terrestres remullant les zones calentes. En aquest cas, els Agents Rurals apunten a un problema amb una línia elèctrica com la causa de l'incendi. S'han obert diligències al Jutjat del Vendrell.