La campanya forestal 2019 a Catalunya s'ha tancat amb 212 incendis forestals i 5.363 hectàrees cremades. Tot i l'elevat risc d'incendi d'aquesta campanya, la xifra se situa per sota de la mitjana dels últims quinze anys. Hi hagut diversos episodis de perill molt alt d’incendi i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha hagut d’activar fins a set vegades el nivell 3 del Pla Alfa. De fet, gairebé una quarta part dels dies de campanya s’ha estat en alerta màxima de perill d’incendi per les altes temperatures i les baixes humitats.
La superfície afectada pel foc entre el 15 de juny i el 15 de setembre és d’un total de 5.363,94 hectàrees, de les quals el 90% correspon a l’incendi forestal declarat el 26 de juny a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre), que va afectar 5.016,94 hectàrees. El segon incendi més important de la campanya forestal va ser el declarat el 24 de juliol a Capellades (Anoia), que va cremar 56,10 hectàrees.
Del total d’incendis de la Campanya 2019, 179 han estat de menys d’una hectàrea, 21 d’entre 1 i 10 hectàrees, i 12 de més de 10 hectàrees. Això implica que només el 5,67% dels focs de la campanya forestal han estat importants, superiors a les deu hectàrees.
Del les 5.363,94 hectàrees afectades a Catalunya, 4.235 hectàrees van ser forestals. L’incendi més important de l’estiu es va declarar el 26 de juny a la Torre de l’Espanyol i va afectar 5.046 hectàrees, de les quals un 80% són forestals (4.071 ha), de les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ja ha iniciat els treballs forestals que permetran la regeneració dels boscos afectats per l’incendi. Els treballs consisteixen en la restauració de la coberta vegetal afectada retirant l’arbrat cremat per facilitar la regeneració dels terrenys i disminuir els riscos relacionats amb l’erosió i la sanitat vegetal. Els treballs aniran a càrrec de Forestal Catalana, empresa adscrita al DARP. Està previst que les actuacions finalitzin l’estiu de 2020 i el Departament assumirà íntegrament el cost, de manera que els propietaris més afectats no hauran de fer cap inversió econòmica.
Les causes
El 62% dels incendis han estat provocats per causes antròpiques. En concret, un 22% han estat intencionats, el 21% han estat accidents i el 19%, negligències. Aquest percentatge és lleugerament inferior a la tendència dels últims quinze anys, en què les causes antròpiques, és a dir, els incendis generats per les activitats humanes, arriben al 67% dels casos. Durant aquesta campanya, a més, s’han declarat prop d’un 20% d’incendis per causes naturals.
Nivell molt elevat de perill d’incendi
Aquest estiu ha estat un dels pitjors dels últims anys quant a perill d’incendi per la manca de pluges i per les condicions meteorològiques d’aquest estiu, amb episodis de calor continuats i episodis de vent i humitats relatives molt baixes.
La campanya va començar després de sis mesos de pluges per sota la mitjana, sobretot al tram final del riu Ebre, amb només un 20% de les pluges habituals. Això ha provocat que el risc d’incendi d’aquesta campanya comencés essent molt alt, fins i tot extrem en alguns moments.
A les pluges escasses s'hi ha sumat les onades de calor que van arribar a màximes de 43,8 graus centígrad i humitats relatives molt baixes, inferiors al 30%. Aquestes condicions de temperatura i humitat relativa dures van fer que el DARP activés fins en set ocasions el nivell 3 del Pla Alfa (el màxim previst) en un total de 20 dies de campanya, i que es decidís el tancament d’alguns massissos com a mesura de prevenció d’incendis. El cap de Creus i les serres de Montsant i Montsec han sigut les zones més afectades pels tancaments durant la campanya forestal.