Els recursos no són infinits. Tampoc els camions, els helicòpters i els efectius humans dels quals disposen els Bombers de la Generalitat de Catalunya. Aquesta limitació va fer que ahir el cos arribés gairebé al límit per culpa dels diversos incendis forestals que hi ha en marxa en diversos punts del país, tots d’ells amb molt de potencial i que cremaven fora de control.
🔴 ÚLTIMA HORA: L'evolució dels incendis de Catalunya, en directe
Tot i que el dispositiu d’extinció activat pels Bombers comptava amb uns 400 bombers i 120 vehicles desplegats per les diferents zones, amb la col·laboració de 100 militars de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i una vintena de mitjans aeris del departament d’Interior, la situació va ser molt tensa durant tot el dia. A més dels incendis en marxa al Solsonès, a la Terra Alta i a la Noguera, a mitja tarda es va decretar un incendi que també va fer patir als Bombers, a Sallent.
Aquest divendres, des del Centre de Comandament Avançat (CCA) central que els Bombers han instal·lat a Bellaterra, el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, ha posat en valor la planificació i l’estratègia dels Bombers per fer-hi front. Els recursos disponibles, que no són infinits, fan que els tècnics especialistes en extinció d’incendis hagin de dissenyar estratègies per fer front als incendis, segons el seu potencial, i molts cops, sense poder-lo atacar de front, havent d’esperar-los en llocs més fàcils de controlar. Això, inevitablement, fa que cremi molta més àrea, però és l'única manera que tenen els Bombers, pels recursos i molts cops també per la situació geogràfica dels flancs actius, per controlar els incendis.
La “intel·ligència” per atacar nous incendis
Elena ha destacat que ahir, amb l’incendi de Sallent, que hagués pogut també ser molt complicat, si no s’hagués aturat, aquesta “intel·ligència” va permetre atacar el foc amb agilitat. La mateixa estratègia es pot veure també en les extincions dels incendis de Corbera d’Ebre i d’Artesa de Segre. En el cas de l’incendi de les Terres de l’Ebre, la simultaneïtat d’altres foc no va permetre fer un atac més directe.
Es van haver de preparar línies per aturar les flames aprofitant carreteres i altres tallafocs naturals; i va funcionar, però l’àrea afectada ha arribat a les 400 hectàrees. Cas semblant a la Noguera. Els Bombers ja treballen sobre una àrea afectada de 2.000 hectàrees i confien encerclar-lo, amb la mateixa tècnica, per impossibilitat d’atacar-lo diferent, en una àrea de 5.000 hectàrees.
No destinar recursos a intentar aturar les flames i posicionant-se en punts claus per encerclar els incendis permet disposar de recursos per atacar, aquest sí, de manera directe, nous incendis que poden iniciar-se en altres punts del país, i evitar, així, més desgràcies. Però, evidentment, això, si el foc crema al bosc a tocar del teu municipi, costa d’entendre. El cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, ha demanat comprensió als ciutadans i alcaldes dels municipis afectats, recordant que alguns d’aquests focs, com el cas més clar el d’Artesa, s’han de deixar cremar, per pensar en una estratègia total de país, tractant els diversos incendis com una sola emergència.
Dia complicat, però més positiu
Els Bombers han donat per estabilitzats els incendis de Corbera d'Ebre i Castellar de la Ribera, també el de Sallent. En canvi, es mantenen actius els focs d'Artesa de Segre i Lladurs. Aquest últim és el que més preocupa, especialment el flanc dret que és molt llarg i el perímetre és inestable. Aquest foc del Solsonès és la prioritat de l'operatiu del cos d'emergències per aquest divendres, segons ha detallat el mateix conseller Elena.
A Artesa de Segre, continua activa la zona oest, que s'obre cap a Sant Mamet, i estan contingudes les zones est, nord i sud, on no s'ha superat l'eix de confinament previst.