L'Observatori contra l'LGTBI-fòbia ha registrat un total de 318 incidències a Catalunya el 2024, una xifra que suposa un augment del 4,9% respecte a l’any 2023 (303) i del 34,1% respecte a l’any 2022 (237). Segons dades fetes públiques aquest dilluns per l'entitat, el col·lectiu d'homes gais és el que va patir més incidències, un total de 165, seguit del col·lectiu trans que van registrar 82 incidències, la majoria a dones trans. L’entitat posa èmfasi en l’augment de les agressions físiques, que suposen un de cada quatre casos de discriminació registrats. De nou, Barcelona és la província que acumula més fets, el 74,5% del total.
El president de l'Observatori, Eugeni Rodríguez, ha assenyalat en roda de premsa que la majoria d'incidències es produeixen en la via pública i en un context d'oci nocturn, i ha qualificat d'alarmant que les incidències segueixin per sobre de les 300, una qüestió que relaciona amb que a Catalunya "fallen" les polítiques de prevenció. Sobre l'augment d'un 34,1% de les incidències en dos anys, Rodríguez l'ha atribuït al fet que "realment no és una prioritat de l'agenda política catalana" i ha apostat per la modificació de la llei 11/2014 de drets LGTBI i posar la reparació de la víctima en el centre.
Les agressions físiques continuen creixent
Enguany les agressions físiques han crescut i són el tipus de discriminació més registrat (26,1%), amb 83 casos, seguides de les mostres d'odi i exaltació (22,6%), amb 72 casos, que fan referència a manifestacions com ara pintades contra símbols LGTBI o discursos d'odi, i les agressions verbals (18,9%), amb 60 casos. Des de l'Observatori posen l'alerta en el
calat dels discursos d'odi entre els joves:"En el mateix centre hem tingut a grups d'adolescents que passen, escupen i insulten. Això ho hem comunicat a Educació però al final les polítiques de prevenció, que és un tema que hauria de ser prioritari, no s'estan donant", explica el president de l'entitat. "Als nois de 15, 16, 17 i 18 anys se'ls ha de convèncer de manera total que el camí mai és la violència LGTBI-fòbica", que considera que hauria de ser un tema prioritari per a les administracions.
Més episodis de transfòbia
La gayfò
bia és manté com l'origen discriminatori més registrat (51,9%) amb 165 casos, que supera la meitat del total d'incidències, seguit de la transfòbia (25,8%) amb 82 casos, que suposen 1 de cada 4 episodis registrats. La majoria són exercits a dones trans (30), i s'han començat ha començat a registrar una progressiva presència de discriminacions a homes trans i persones no binàries. Quan als àmbits on van tenir lloc les incidències, la majoria es van registrar a la via pública (30,1%), amb 96 casos, seguit de l'espai d'oci nocturn (12,3%), àmbit del qual hi ha hagut un increment molt significatiu pels dispositius que l'entitat té habilitats en espais d'oci i festivals, i, en tercer lloc, internet i les xarxes socials (8,8%).Barcelona continua sent la
província amb major nombre d'incidències registrades (74,5%), i la segueixen Girona i Tarragona (3,7%) i Lleida (1,6%), i la ciutat de Barcelona és la població on hi ha hagut més, amb 160, que representen el 52,8% del total, i sent els districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i l'Eixample, on registren més casos. Amb tot, el portaveu de l'OCH ha avançat que el dimarts 21 de gener, tenen prevista una reunió amb la Conselleria d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat per a abordar tots aquests temes.