El passat dijous al vespre, es va desconvocar la vaga a Renfe i Adif en resposta al pacte el traspàs de Rodalies. Davant d'aquest canvi de plans, les operadores ferroviàries han hagut de reprogramar els trens en el seu horari habitual a correcuita, fet que ha desembocat en problemes en el servei aquest divendres. Per exemple, un tren de l'R1 des de Calella i un altre de l'R3 des de Ripoll no han acabat sortint.
No només els trens de Rodalies han presentat afectacions, també s'han registrat incidències en altres serveis com l'AVE, l'Avant o l'Euromed. Segons el 324, Renfe sosté que pocs passatgers han estat afectats per aquesta sèrie d'incidències. El passat dijous, els serveis ferroviaris també va registrar incidències, de fet, sent el dia anterior a l'inici de la vaga molts usuaris van acusar els treballadors d'estar executant un dia de vaga encoberta.
Desconvocada la vaga
Només unes hores abans del seu inici, els sindicats i el Ministeri de Transport han arribat a un acord. La desconvocatòria s'estén a tots els dies, és a dir, aquest divendres, el 30 de novembre i 1, 4 i 5 de desembre. A Catalunya, fins a 4.000 treballadors estaven cridats a la protesta. L'afectació s'estenia a tot l'Estat espanyol, ja que estava previst que fins a 1.550 trens de tot l'Estat quedessin suspesos. El que es presentava com el primer incendi del nou Executiu de Pedro Sánchez ha quedat apagat amb la participació d'un dels seus nous ministres, Oscar Puente.
El Ministeri de Transports ha difós una nota posteriorment en què explica que s'ha arribat a un acord amb els sindicats per "treballar plegats en el procés de transferència de la gestió de Rodalies de Catalunya i en el futur de Renfe Mercaderies". Puente s'ha compromès, en aquest sentit, a "respectar i salvaguardar en tot moment" els drets sociolaborals "i de permeabilitat" de tots els treballadors de Renfe i Adif, segons recull la mateixa nota. Així, el Ministeri subratlla que les taules de negociació per a la transferència i per a la identificació d'un soci per a Renfe Mercaderies "es duran a terme amb la participació de la representació legal dels treballadors".
Per la seva banda, els comitès generals d'empresa de Renfe i Adif han indicat en un comunicat conjunt que en els contactes que en el dia d'avui hi ha hagut amb el Ministeri de Transports s'ha posat de manifest les preocupacions dels treballadors per la transferència, que es tradueixen en la segregació de Renfe i Adif, en la voluntat de mantenir la integritat d'ambdues empreses i en les càrregues de treball que cadascuna assumeix, amb la consegüent garantia en el manteniment dels drets de la plantilla.