Al llarg de les dues últimes dècades, les dades han mostrat un augment important de la incidència del càncer colorectal entre adults joves. Les raons d'aquesta situació han estat fins al moment una incògnita no resolta. Però finalment els interrogants es comencen a resoldre gràcies a les troballes d'un equip internacional d'investigadors. Aquest equip ha descobert que aquest increment podria estar vinculat a una infecció bacteriana durant la infantesa, informa l'agència Efe aquest dimecres.

La investigació és fruit d'un projecte internacional que ha comptat amb la participació de diverses institucions: la Universitat de Califòrnia a San Diego, el Wellcome Sanger Institute (Regne Unit) i l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC) de l'Organització Mundial de la Salut. Els autors de la investigació han aconseguit revelar que l'exposició durant la infantesa a una toxina bacteriana podria estar desencadenant aquesta epidèmia de càncer colorectal entre els joves. Els resultats de l'estudi han aparegut aquest dimecres a la revista Nature.

La Universitat de Califòrnia ha liderat les investigacions i el primer signant de l'estudi és l'investigador espanyol Marcos Díaz Gay, que va completar en aquesta institució acadèmica els seus estudis de doctorat i actualment està al capdavant del Grup de Genòmica Digital del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO).

Es creu que el càncer colorectal és una malaltia vinculada a l'envelliment, però la seva incidència en adults menors de 50 anys s'ha duplicat aproximadament cada dècada en els últims 20 anys en diversos països de tot el món, i els investigadors han assenyalat ara a la toxina bacteriana 'colibactina' com a possible culpable d'aquest augment.

Una toxina produïda per l'Escherichia coli

La 'colibactina' és una toxina generada per algunes soques d'Escherichia coli, un dels múltiples bacteris que resideixen al còlon i el recte, i pot alterar l'ADN de les cèl·lules, ha explicat el CNIO, i ha subratllat que la troballa mostra que l'exposició a aquesta toxina en la primera infantesa imprimeix una firma genètica diferent en l'ADN de les cèl·lules del còlon.

Una anàlisi computacional de mutacions genètiques ha permès obtenir els resultats, i és la primera que demostra un augment substancial de les mutacions relacionades amb aquesta toxina en els casos de càncer colorectal en menors de 50 anys. Malgrat tot, planteja interrogants que els investigadors encara no poden respondre, entre elles com es produeix la infecció dels bacteris productors de 'colibactina'. La investigació publicada ha revelat també que hi ha certes 'firmes mutacionals' especialment freqüents en càncers colorectals d'alguns països, en particular Argentina, Brasil, Colòmbia, Rússia i Tailàndia, el que suggereix que l'exposició ambiental local també pot contribuir al càncer, tot i que es desconeix encara a quins factors.

La principal causa de mort entre adults joves el 2030

Els resultats d'aquesta investigació mostren que els efectes nocius d'aquesta toxina comencen aviat, ja que les mutacions vinculades a la mateixa sorgeixen en una fase primerenca del desenvolupament tumoral, la qual cosa coincideix amb estudis previs que mostren que tals mutacions es produeixen en els primers 10 anys de vida. Els investigadors han apuntat que si algú adquireix una d'aquestes mutacions impulsores als 10 anys, el desenvolupament del càncer colorectal es podria avançar dècades, i una persona podria patir-lo als 40 anys en lloc dels 60. Les implicacions d'aquest treball són molt rellevants, han destacat els científics, perquè si la tendència actual es manté, el càncer colorectal podria ser la principal causa de mort per càncer en adults joves el 2030.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!