Catorze anys de litigi! Una família ha aconseguit que l’asseguradora Zurich, finalment, indemnitzi amb 2,5 milions d’euros a la seva filla amb síndrome de Down per una mala praxi mèdica que va patir quan va ser operada per deformacions cardíaques a l’Hospital Sant Joan de Déu, el 2010. Tenia un mes d’edat i la negligència li ha provocat greus i irreversibles seqüeles. L’asseguradora ha abonat la indemnització pocs dies abans de la celebració del judici, “fet que evidencia que era conscient de la mala praxi i la gravetat del perjudici”, afirma José Antonio Fontanilla, advocat de la família a ElNacional.cat aquest dimarts.  

La magistrada del jutjat de Primera Instància 35 de Barcelona ha dictat l’acord i la suspensió del judici, amb l’anunci de l’asseguradora d’assumir la indemnització. La família, que es vol mantenir en l’anonimat, ha volgut fer públic la seva traumàtica experiència i més en el cas de la seva filla, amb síndrome de Down i amb seqüeles tan greus. “Obligar a les famílies a un desgast econòmic i emocional durant tant de temps és contrari a la bona fe i cruel”, manifesta el seu lletrat, que alhora assegura que es va intentar arribar a un acord "multitud de cops", també de forma extrajudicial, amb l’asseguradora de l’hospital i el cirurgià.

Li van tancar l’artèria aorta

L’operació va  consistir a corregir unes deformacions del cor, i el cirurgià en lloc de tancar-li el conducte arteriós, conegut per ductus (que habitualment es tanca sol), que continuava obert, va tancar-li l’artèria aorta, que és l’encarregada de portar la sang del cor a la resta del cos, a través dels vasos sanguinis. La menor va ser traslladada a l'UCI, “sense una eficient vigilància”,  on va començar a tenir símptomes greus, com ara les cames fredes,  perquè no li arribava la sang, i falta d’orina, fins que unes vuit hores després es van adonar de l’error i la van tornar a intervenir-hi.

En la segona intervenció, i a causa de la prolongació de falta de reg sanguini, o per un reg molt deficient, no es va poder evitar que quedessin a la menor seqüeles greus i irreversibles, com ara un caminar molt deficient; una bufeta neurogènica, que implica haver de sondar-la perquè pugui evacuar l'orina, la qual cosa li provoca reiterades infeccions, amb el consegüent risc d'afectar els ronyons, i una limitació de les seves activitats; i en un intestí neurogènic, que requereix l’ajuda d’una persona per defecar. “L'afectació que tot això ha provocat en la família ha estat enorme”, declara el seu advocat.

Sense assumir responsabilitats

La família va denunciar l’hospital i el cirurgià per la via penal,  que van negar qualsevol negligència, i el tribunal va assegurar que no s’havia comès cap delicte. Després, el despatx d’advocats Fontanilla va assumir el cas i va presentar una demanda, per la via civil, amb l’assessorament d’un cardiòleg de renom, que va emetre un informe, en el qual se sosté que sí que va haver-hi una negligència en l’operació de la menor. No va haver-hi cap informe alternatiu contrari, i a les portes del judici, l’asseguradora ha volgut arribar a un acord i pagar 2,5 milions a la menor.

En aquest sentit, des de Fontanilla Advocats es denuncia la disparitat de mitjans que tenen les famílies en aquestes situacions enfront de les asseguradores, amb molts recursos i que omplen els jutjats d’informes i pericials. Conclou que “seria convenient i necessari la creació de jutjats especialitzats en responsabilitat sanitària, en número suficient perquè la càrrega de treball no els impedeixi l'estudi en profunditat dels casos, moltes vegades força complexos”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!